Čuli ste za novo poglavlje u priči o melanomu? Epidemiolozi su ustanovili da UV zračenje zapravo štiti od mnogih karcinoma, pa tako i od melanoma. Ova korist od sunčanja, sad kažu, nadmašuje rizik o kojem su prije govorili.

Profesor Sam Shuster, suradnik Dailymaila, tvrdi da je rašireni strah od razvoja raka kože kao posljedice izlaganja sunčevim zrakama neopravdan.

Naravno, godine izlaganja snažnom sunčevom zračenju uzrokuju pojavu bora jer koža gubi elastičnost. No, UV zrake ipak ne ubrzavaju pravo starenje kože, što je sasvim drugačiji proces. Pravo starenje je, naime, posljedica gubitka kolagena, zbog čega je koža tanja i obješena. A gubitak kolagena zbog starenja zbiva se u jednakom ritmu od jedan posto godišnje, bilo da je koža izložena sunčevoj svjetlosti ili ne. Gubitak je jednak i kod muškaraca i kod žena, no budući da žene već u startu imaju 15 posto manje kolagena, kod žena je starenje lica uočljivije.

S borama se ipak može živjeti, ali što je s rakom? Većina novih slučajeva raka kože, tvrdi Sam Shuster, ne širi se niti uzrokuje smrt. Zapravo riječ je o benignim tumorima.

A što je s malignim melanomom? Ovo je zaista opaki oblik karcinoma kože jer se od jedne male crne točkice može proširiti i ubiti. No, ne treba paničariti, ovakav je ishod rijedak. Liječnici upozoravaju da je zadnjih godina došlo do povećanja broja melanoma, ali profesora Shustera zanima zašto onda nije došlo i do povećanog broja smrtnih slučajeva. Osim toga, dodaje da znanost još uvijek ne zna točan uzrok melanoma, te da je pripisivanje ove bolesti sunčevom utjecaju proizvoljno.

Smatra kako je do ove zablude došlo jer sunce izaziva rast bradavica, a kod ljudi s blijedom puti one se često sasvim krivo označavaju pravim melanomom. Nagli porast 'slučajeva' on pripisuje krivoj dijagnozi.

Shuster ukazuje da u svijetu ipak ne vlada epidemija melanoma te da je neprestana briga oko njegovog mogućeg razvoja veći problem nego mala šansa da trebate tretman.

Preplanulost nije znak oštećenja kože nego povećane pigmentacije – melanina – te prirodna zaštita od opeklina. Sunce je dinamo koje potiče proizvodnju vitamina D i jača kosti. Ono na što treba pripaziti je razvoj opeklina, a ne zdrav ten. Zdravstvena korist sunčanja tu ne staje, liječnici još uvijek ne mogu u potpunosti objasniti zašto, ali izlaganje suncu jača imunitet i kontrolira niz kožnih bolesti.

Tu je i novo poglavlje u priči o melanomu. Epidemiolozi su ustanovili da UV zračenje zapravo štiti od mnogih karcinoma, uključujući i od melanoma. Ova korist od sunčanja, sad kažu, nadmašuje rizik o kojem su prije govorili.

Na koncu, sunce popravlja i raspoloženje, osim što nakon izlaganja izgledate bolje, tako se i osjećate. Slično kao nakon uzimanja antidepresiva.

Uživajte stoga na suncu, savjetuje profesor Shuster, samo nemojte izgorjeti.