Osobe bez određenih gena imaju manje problema s masnoćama, no potrebno je još mnogo istraživanja da bi se točno razumjeli ovi geni.

Čak je 95 gena koji utječu na razinu kolesterola u krvi, koji je pak jedan od najčešćih uzročnika bolesti srca i krvnih žila. Do ovog su zaključka došli znanstvenici proučavajući genetske uzorke više od 100.000 osoba koji su sudjelovali u prijašnjih 46 različitih znanstvenih studija. Ovo bi saznanje moglo pomoći u razvoju novih lijekova za bolesti srca, te objasniti ujedno zašto neki mogu jesti više masne hrane nego drugi, a da pritom ne osjećaju negativne posljedice za zdravlje. Odnosno kako ovi geni utječu na snižavanje ili povisivanje holesterola u krvi.

Važan korak

Iako je potrebno još puno istraživanja s obzirom na složenost funkcioniranja čak 95 gena, znanstvenici su optimistični, te ističu da je ovo tek prvi, ali veliki korak naprijed prema novima i učinkovitijim lijekovima u borbi protiv bolesti srca. Do ovih je rezultata došlo čak 100 znanstvenika u 17 zemalja, a rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu Nature.

Ono što je izuzetno zanimljivo u ovom istraživanju jest činjenica da su znanstvenici sada bliže razumijevanju kako geni mijenjaju holesterol i lipide, koji, pak, dovode do srčanih bolesti.

- Nova otkrića upozoravaju na specifične gene kroz koje možemo razumjeti zašto neki ljudi cijeli život imaju normalnu razinu holesterola i drugih lipida koji dovode do srčanih bolesti - ističe dr. Christopher O’Donnell iz američkog Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv, koji je sudjelovao u istraživanju.

Nada za lijek

Trenutačno se za povišeni kolesterol prepisuju lijekovi zvani statini, koji snižavaju kolesterol, ali i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. No, u posljednje se vrijeme javljaju rezultati istraživanja koji pokazuju da statini imaju i neke negativne učinke, pa tako prema jednom od njih statini poništavaju učinak "dobrog" kolesterola, koji štiti od srčanog udara. S obzirom na to da je srčani udar uzrok više od 50 posto smrti samo u Hrvatskoj, svaki je pomak prema novom lijeku pozitivan.