Sevajući bol u glavi, bol u gornjoj vilici, osećaj punoće i otoka u licu, najčešće su posledica problema sa sinusima i nosem. Kako je ovo čest razlog odlaska kod lekara, pitali smo doktora Dušana Pavlovića iz Centra za sluh i ravnotežu zbog čega se sinusne glavobolje tako često javljaju.

- Sinusi su vazdušne šupljine u kostima lica i glave i one se ventiliraju preko nosnih hodnika. Otvori sinusnih šupljina u nosnim hodnicima su promera nekoliko milimetara, tako da kad god imamo neki problem u nosu, kao što je sekret ili otok nosne sluznice, odmah je i prohodnost ka sinusnim šupljinama smanjena, te se slabije ventiliraju i obično se nakuplja sekret, otiče sluznica, što može da se manifestuje bolom ili osećajem težine i punoće u projekciji čeonih ili viličnih sinusa - objašnjava dr Pavlović.

Gde se sve kriju uzroci

- Sekret koji se duže zadržava u nosu je odlična podloga za nastanjivanje bakterija, što za posledicu ima akutni bakterijski sinuzitis koji se manifestuje gnojnim sekretom. Ovaj sekret je gust, zelenkast ili žućkast, obično neprijatnog mirisa, a pacijent najčešće ima i povišenu temperaturu.

- Alergijska preosetljivost sluznice može takođe da izazove akutnu upalu nosa i sinusa, ali mnogo češće je uzrok hroničnih oboljenja nosa i sinusa kao što su sinonazalna polipoza ili cista viličnog sinusa.

- Jake glavobolje u predelu čeonih sinusa mogu da budu i posledica osteoma. Osteom je benigni tumor nakon čijeg odstranjivanja glavobolje u potpunosti prolaze.

Bez pregleda ništa

Da bi se ustanovilo koji je razlog "problema sa sinusima", potreban je specijalistički otorinolaringološki pregled. Obično se osnovni pregled dopunjuje dijagnostikom kao što je bris nosa, rendgen sinusa ili u današnje vreme sve češće KT sinusa ("skener").

Lečenje

Kod hroničnih oboljenja nosa i sinusa često je potrebna hirurška terapija nosa ili i nosa i sinusa. Što se lečenja tiče, najbolje rezultate daje inhalaciona terapija ili korišćenje odgovarajućih lekova i sprejeva za nos.

Sinusi i morska voda

Povezanost morske vode i sinusa je čisto marketinška prevara farmaceutskih kompanija. Odlazak na more može poboljšati situaciju kod pacijenata sa hroničnim oboljenjem sinusa jer je klima topla, a vazduh suv. Ušmrkavanje morske vode oštećuje sluznicu nosa i može doći do pogoršanja bolesti.

Prodavanje fiziološkog rastvora upakovanog u flašice sa etiketama koje imaju talase i podsećaju na morsku vodu je obična prevara. Običan fiziološki rastvor je stostruko jeftiniji, a podjednako efikasan. Nema nikakvog dokaza, ni medicinskog opravdanja za korišćenje vodice, koja u sebi osim natrijum-hlorida sadrži i druge minerale i oligoelemente, da je efikasnija od običnog fiziološkog rastvora.

Takođe, veoma je važno da se pacijent ne navuče na kapi za nos, koje trenutno rešavaju njegov problem, dok pri dužem korišćenju stvaraju zavisnost i oštećuju sluznicu, pa nos postaje još zapušeniji.

Blic.rs