Gledanje svjetskog prvenstva u nogometu moglo bi vas koštati zdravlja. Naime, svaki sat proveden pred televizorom povećava rizik od dobijanja bolesti srca za čak 7 posto, kažu znanstvenici.

Pokazalo je to istraživanje provedeno u Norfolku na 13.197 sredovječnih muškaraca i žena. Utvrđeno je da gledanje televizije znatno utjecalo na rizik od srčanih bolesti, te da je 30 od 373 ispitanika, koji su umrli u periodu kroz deset godina, moglo duže živjeti da su manje gledali televiziju.

Kako piše u istraživanju koje je proveo britanski Medical Research Council, čak osam posto manje ljudi bi umrlo od bolesti srca kada bi smanjili gledanje TV-a sa četiri na jedan sat dnevno.

U izračun su uzeti i drugi faktori poput pušenja, pretilosti, prehrane i sklonosti vježbanju.

"Naša tijela nisu napravljena za duge periode sjedenja i morali bismo znati da kad sjedamo ispred televizije da gledamo Svjetsko nogometno prvenstvo, povećavamo šansu da dobijemo neku bolest srca. Trebamo još istraživati da utvrdimo utječe li i sjedenje za kompjuterom ili u automobilu generira iste rezultate", kazala je dr. Katrien Wijndaele, koautorica objavljenog istraživanja.