Ankete pokazuju kako više od 90 posto mladih u Europi i Americi koristi MP3 uređaje, često i po nekoliko sati dnevno.

 Samo sat vremena slušanja muzike preko MP3 uređaja može vam oštetiti sluh, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Ghent, koji su otkrili kako dolazi do privremenih promjena u osjetljivosti sluha zbog čega se mogu javiti trajnija oštećenja.

Rezultati studije, u kojoj je sudjelovalo 60 mladih, tako pokazaju da dolazi do pretjerane stimulacije stanica unutar uha čak i ako glasnoća varira tijekom kratkog vremena. Time su potvrđena prethodna upozorenja liječnika da korištenje MP3-a, posebno ako se sluša preglasno i sa slušalicama koje se stavljaju na ušni kanal, može dovesti do gubitka sluha.

- Pretjerana izloženost buci može dovesti do metaboličkih i mehaničkih posljedica rezultirajući promjenama strukturalnih elemenata unutarnjeg uha – objasnila je Hannah Kempler koja je vodila istraživanje. Dodala je kako su potrebnna dodatna istraživanja da bi se procijenio dugotrajan rizik na sluh.

Ankete pokazuju kako više od 90 posto mladih u Europi i Americi sluša muziku preko MP3 uređaje, često i po nekoliko sati dnevno, i to na najvišem stupnju glasnoće.

Europska je komisija upozorila kako bi se moglo dogoditi da 10 posto tridesetogodišnjaka mora nositi slušne aparate u sljedećem desetljeću zato što su preglasno slušali muziku.