Svake godine širom svijeta zbog iskrvarenja umre 600.000 osoba. Novo istraživanje s traneksamičnom kiselinom pokazalo je da bi se vrlo lako moglo spasiti stotine hiljade života.

Traneksamična kiselina (TXA) pomaže pri zgrušavanju krvi i smanjuje rizik od smrti zbog iskrvarenja za 15%. Rano nanošenje TXA može zaustaviti ozbiljno krvarenje i spasiti stotine hiljade života svake godine, zaključak je eksperimentalnog liječenja koje je provedeno u 40 zemalja, a čiji su rezultati objavljeni u Lancetu.

Zemlje u razvoju posebno bi imale koristi od ovog tretmana, kažu znanstvenici nakon pokusa s 20.000 pacijenta. Naime svake godine širom svijeta zbog krvarenja umre 600.000 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje da gotovo šest milijuna ljudi godišnje umre zbog ozljeda što je 10% svih smrtnih slučajeva. Većina njih bilježi se u zemljama u razvoju gdje je smrt zbog prometnih nesreća i umorstava u porastu.

Prijašnje pokusno istraživanje pokazalo je da TXA smanjuje krvarenje kod pacijenata koji imaju veći kirurški zahvat no novo istraživanje prošireno je i na ozljede prouzrokovanje prometnim nesrećama, vatrenim oružjem, ubodima i minama.

Svim pacijentima je ubrizgano 1 g TXA par sati nakon ozljeđivanja, a još 1 g TXA primili su kroz sljedećih osam sati.

Traneksamična kiselina jedno je od najjeftinijih sredstava koje može tako djelotvorno spašavati ljudske živote. Jedan gram TXA košta oko 25 kuna, ne mora se čuvati u hladnjaku, lako se unosi u organizam i mogu je proizvoditi razne kompanije.