Nakon ‘europskog paketa mjera’ koji predviđa i uvođenje pušačke policije, Velika Britanija razmatra i moguću zabranu pušenja u automobilima te u privatnim stanovima ako u njima borave djeca.

Britanska vlada je pokrenula plan kojim namjerava prepoloviti broj pušača do kraja desetljeća, a uz ostalo predlaže se da na omotu cigareta piše samo - cigarete, uz zabranu navođenja ikakva brendiranog imena.

Trenutačno u Velikoj Britaniji puši 21 posto stanovništva, a ministar zdravstva želi smanjiti pušenje za 10 posto do 2020. godine, s posebnim naglaskom na smanjenje ovisnosti o duhanu među mladima.

- Učinili smo dosta u suzbijanju pušenja, a sada namjeravamo ići i dalje kako bismo spasili još više života - rekao je tajnik za zdravstvo Andy Burnham.

- U posljednjih desetak godina u Velikoj Britaniji se za četvrtinu smanjio broj pušača, kao rezultat raznih mjera za suzbijanje pušenja uključuju i zabranu oglašavanja, stavljanje zastrašujućih fotografija na omote cigarete, zabranu prodaje duhana mlađima od 18 godina, povećanje cijena cigareta - dodao je.

No, zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima i na radnim mjestima prije tri godine imala je najsnažniji utjecaj na smanjenje broja pušača u Velikoj Britaniji.

Ipak, kažu Britanci, tu ne može biti kraj borbe protiv pušenja jer od posljedica pušenja godišnje umre oko 80.000 osoba.