Tim britanskih i američkih naučnika tvrdi da je, poslije dvadesetogodišnjih istraživanja, riješio ključnu zagonetku virusa side, što bi moglo da dovede do efikasnijih terapija protiv te bolesti.

Američki stručnjaci sa Univerziteta Harvard, predvođeni Peterom Cherepanovim sa londonskog Imperiala Collegea, uspjeli su da uzgaje kristalnu masu, koja im je omogućile da vide strukturu enzima integraze, prenosi "Reuters".

Enzim integraze se može naći u HIV virusu, kao i drugim srodnim, tzv. "retrovirusima". Neki od najnovijih lijekova protiv side imaju za cilj blokiranje tog enzima.

Sada, pošto je poznata struktura integraze, stručnjaci mogu u potpunosti da razumiju kako inhibitori tog enzima djeluju, kako ih je moguće poboljšati i kako spriječiti HIV virus da protiv njih razvije otpornost.

Zarazivši nekog, HIV virus koristi enzim integrazu da "prilijepi" kopiju svoje genetske informacije na DNK domaćina, objašnjava Cherepanov.

Neki novi lijekovi protiv side, kao što su "izentres" kompanije "Merk" i "elvitegravir", eksperimentalni lijek firme "Gilijad sajensiz", djeluju tako što blokiraju integrazu, ali naučnici ne znaju tačno kako oni to čine i kako bi mogli da budu poboljšani. Jedini način da se to utvrdi je da se razvije visoko kvalitetna kristalna struktura integraze, na čemu se godinama bezuspješno radilo.

Britansko-američkom timu sada je pošlo za rukom da razvije dovoljno kvalitetan kristal integraze, pozajmljene iz jednog retrovirusa koji je veoma sličan virusu side.

Tek nakon više od 40.000 pokušaja, dobiven je kristal kroz koji se mogla vidjeti njegova trodimenzionalna struktura. Na ovom kristalu testirano je dejstvo lijekova kompanija "Merk" i Gilijad", tako što je prvi put bilo moguće vidjeti kako ti medikamenti prijanjaju uz integrazu i kako je blokiraju.

Dosad je u svijetu virusom side zaraženo gotovo 60 miliona ljudi, a 25 miliona je umrlo od posljedica njegovog dejstva. Za ovu bolest još nema ni lijeka ni vakcine, mada neki kokteli medikamenata mogu da održavaju zdravlje pacijenata.

HIV virusom je najviše pogođena Podsaharska Afrika, koja u globalnom broju zaraženih ima udio od čak 67 posto.