Ministarstvo Zdravstva Republike Kosovo je apeliralo na građane da na osnovu situacije koja vlada na terenu, a koja je relativno mirna i s malim brojem oboljelih od gripe A/H1N1 iskoriste vrijeme i vaksinišu se.

Sudeći po posljednjim preporukama Grupe za menadžiranje pandemije na nivou Kosova i preporuka Nacionalnog Komiteta za Infektivne bolesti na Kosovu, putem obavještenja preko medija, podjećajju građane da je situacija vezana za pandemijsku gripu i dalje ozbiljna i treba nastaviti provedbu svih mjera koje su poduzete kontinuirano, od kojih je jedna i vakcinacija.

Iako još uvijek postoje znatne doze vakcina na Kosovu koje su došle kao donacija Vlade Turske i SZO sprovodi se procedura za donošenje još jednog kontigenta vakcina, šef Ureda ove organizacija na Kosovu, dr. sc. Skënder Syla kaže da je činjenica da se u Europi do sada dalo preko 30 miliona vakcina i više od 200 hiljada trudnica su vaksinisane, je argument da se krene naprijed sa vakcinacijom, uprkos nepotrebnim izjavama koje su izišle u javnost o sigurnosti i štetnosti ove vakcine.

Dok predsjednik Nacionalnog Komiteta za Infektivne bolesti na Kosovu, dr. sc. Yusuf Dedushaj, kaže da trenutno nema bolje zaštite, jeftinije i sigurnije obrana protiv gripa A/H1N1 nego vakcina.

U međuvremenu, na Kosovu od 15. jula 2009. do sada je registrirano 324 slučaja A/H1N1 pozitivnih, od kojih je 14 završilo sa fatalim ishodom.