Kad vani zahladni, osjetno je da nam opadne polet i entuzijazam, uglavnom uslijed nedostatka potrebne energije. Tada jedva čekamo da dođemo kući, skupimo se pod dekicu i gledamo TV.

Ako i vi imate takav problem, pročitajte savjete doktora Nia Mao-Shinga, eksperta za zdravlje i alternativnu medicinu.

Doktor Mao kaže da je zima godišnje doba kad priroda spava, te da stoga nije ni čudno što se čak i naše tijelo uspori. Zima je vrijeme kad se vraćamo miru i tišini, ali istovremeno trebamo obnoviti svoje izvore energije.

Prema kineskoj medicini, zima je povezana sa neravnotežom u radu bubrega, nadbubrežne žlijezde i mokraćnog mjehura. Ljudi su podložniji prehladama, gripi, slaboj cirkulaciji, slabom kretanju i poremećaju raspoloženja.

Da biste ostali zdravi, sretni i vitalni, slijedite ove prijedloge:

Ranije idite u krevet i ustajte sa izlaskom sunca

Kako biste spavali najmanje osam sati svake noći, krenute u krevet ranije, a sat prije toga se počastite laganom šetnjom od 20 do 30 minuta kako biste poboljšali kvalitet sna.

Budite zadovoljni

Doktor Mao, poznat i kao "Žuti osvajač" savjetuje vam da zimi izbjegavate sve pretjerane emocije jer tako trošite neophodnu energiju. Umjesto toga radije ostanite kući uz dobru knjigu ili pronađite koristan hobi koji vas smiruje.

Ako vam vrijeme to dopušta, svaki dan neko vrijeme provedite vani na svjetlu, jer ono pozitivno djeluje na produkciju serotonina, neurotransmitera kojeg zovu i "hemikalija raspoloženja". Time ćete učiniti dobro djelo i za svoj imunološki sistem, te se na prirodan način spasiti od mnogih bolesti. Zato neka vas sunce okupa svojim zrakama svaki dan. Ipak, budite oprezni, jer pretjerano izlaganje sunčevoj svjetlosti nije dobro, a sunce je najjače između 10 ujutro i tri sata popodne.

Njegujte "skladište energije"

Tri mjeseca zime vrijeme su kad se sve stvari trebaju čuvati. Kineska medicina znojenje vidi kao način da se izgubi pozitivna enegrija. Zato čuvajte svoje rezerve energije i budite umjereni u aktivnostima.

Osigurajte svakog dana neko vrijeme samo za sebe. Isključite TV, ne gledajte vijesti, ograničite vrijeme koje provodite na pisanje e-mailova i balansirajte svojom energijom.

Bez hladne i sirove hrane

Kad je u pitanju ishrana, izbjegavajte sirovu i hladnu hranu zimi, smanjite unos soli i povećajte unos kiselog. Mladi luk, crveni luk i repa neka vam što češće budu na meniju, baš kao i namirnice bogate željezom poput špinata, brokula, zobi, sjemenki susama, ali i slatki krompir, tikvice i peršin.

Izbjegavajte hladnoću

Oblačite toplu odjeću i posebno pazite na abdomen, koji se smatra skladištem tjelesne energije. Pijte tople čajeve sa cimetom, đumbirom i karanfilčićem.