Radna grupa na Kosovu za upravljanje pandemije gripe A/H1N1, pod vođstvom zamjenika ministra zdravstva Mybera Mustafa održala je danas sastanak na kojoj je analizirala epidemiološku situaciju u zemlji i provođenje preventivnih mjera protiv gripe A/H1N1.

Na tom sastanku je zaključeno da je situacija pod kontrolom, ali je stanje još uvijek ozbiljno zbog prisustva virusa A/H1N1 i sezonske gripe.

Predstojnik Ureda SZO za Kosovo Skënder Syla, objavio je da će od 14-17 decembra na Kosovu iz Londona doći jedan kliničar i jedan bioinžinjer kako bi procijeniti situaciju kliničkim vođenje slučajeva virusa A/H1N1 na Kosovu i kako bi pomogli kliničarima Kosova svojim preporukama.

Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ), do danas je na Kosovu registrirano 213 slučaja A/H1N1, od 666 sumnjivih slučajeva, sa ishodom od 10 mrtvih.

Grupa je preporučila nastavak provedbe preventivnih mjera protiv gripe, pravovremeno javljanje kod liječnika svih onih koji imaju sumnjive simptome svinjske gripe, dok je kategorijama, koje su predviđene za vakcinisanje preporučeno vakcinisanje.