Novo istraživanje sa američkog univerziteta Purdue ukazuje da bi čak 63% populacije SAD-a moglo biti inficirano virusom svinjske gripe. Stanje pogoršavaju radnici koji dolaze na posao bolesni jer se bolovanje u SAD-u uglavnom ne plaća.

I trenutno stanje pokazuje da se virus nove gripe i dalje masovno širi u svoh 48 saveznih država. Posjete doktoru ipak su lagano u padu ali i dalje su vrlo visoki, posebno ako se uporedi sa brojem oboljeih u Evropi. Broj osoba koji se liječe u bolnicama i broj mrtvih od posljedice svinjske gripe brojni su i daleko učestaliji nego je to inače u ovo doba godine.

Sedmično se laboratorijski potvrdi bolest kod više od 1.500 osoba širom SAD-a. A najveći broj hospitaliziranih i dalje je među mladima, među njima se posebno ističu djeca do 4 godine starosti.

Od aprila 2009. američki Centar za kontrolu bolesti CDC dobio je izvještaj o 129 laboratorijski potvrđenih smrtnih slučajeva na odjelima pedijatrije uzrokovanih H1N1 virusom. Dvije trećine umrle djece već je prethodno bolovalo od neke hronične bolesti.

Vakcina protiv svinjske gripe 2009 H1N1 tamo je već dostupna i može se naći u dva oblika: preko injekcije u ruku i vakcine u obliku nazalnog spreja.

Širom svijeta WHO izvještava o 482.300 potvrđenih slučajeva svinjske gripe i najmanje 6.071 smrti. Brojevi su daleko veći jer se službeno ne bilježe osobe sa blagim simptomima i oni koji gripu imaju bez značajnih simptoma zbog čega se i ne obraćaju doktorima. Većina smrtnih slučajeva dogodila se na području Sjeverne i Južne Amerike.