Sa svakodnevniom stresom i lošim raspoloženjem borite se tako što ćete uzimati pet hranjivih namirnica, koje preporučuje Elizabeth Somer, autorica knjige "Hrana koja će vas učiniti sretnim".

Narandža, limun i drugi agrumi

Glavni sastojak za bolje rasploženje u ovom voću je vitamin C koji snižava nivo hormona stresa. Ako uzimate dovoljno ovog voća preko dana, bit ćete mirniji tokom teškog i napornog dana.

Orasi

Sastojci koji će vas učiniti vedrijim, a koji su nalaze u orasima su vitamin E, aminokiseline i magnezij. Orasi imaju nizak glihemijski indeks, što znači da ne utječu na razinu šećera u krvi i ne izazivaju promjene raspoloženja.

Zeleno lisnato povrće

Kelj ili špinat su dobri jer sadrže folnu kiselinu, koja prema istraživanjima može smanjiti depresiju i poboljšati protok krvi u u mozgu. Ako ne jedete zeleno povće barem jednom dnevnom, razmisilite o tome da uzimate multivitamin koji sadrži folnu kiselinu.

Losos

Sastojak koji će vas sigurno izvući iz depresije je omega-3 masna kiselina koja se nalazi u masnoj ribi poput lososa, skuše i srdele. Ova hrana će poboljšati vaše raspoloženje, a smanjuje rizik od depresije i gubitka pamćenja.

Osušene trešnje

Kalij, magnezij i vitamin C u ovoj hranjivoj materiji pripremaju tijelo za odbranu od stresa. Suhe trešnje održavaju vaš mozak zdravim jer sadrži antioksidanse uključujući vitamin C, te spriječava oštećenje na moždanim ćelijama.