Uspjeti održati ljubavnu vezu onakvom kakva je bila na početku u današnje vrijeme nije nimalo lak posao. Ljubomora, novac, potreba za prostorom i preokupiranost internetom čine ga još težim.

Bračni savjetnik Andrew Marshall iz Velike Britanije govori o najčešćim problemima s kojima se partneri susreću i kako ih riješiti ili izbjeći.

Ravnoteža posao - privatni život

Kako na poslu provodimo sve više vremena i imamo sve više obaveza, ne uspijevamo se dovoljno posvetiti partneru. Kad smo umorni, ne možemo se tako lako natjerati da komuniciramo. Sve se svede na osnovna pitanja: Šta ima? Kad se vraćaš? i slično. Ne uspijevamo objasniti kompleksnost svojih osjećanja, što postaje izvor nerazumijevanja i pogrešne interpretacije.

Način da ovo izbjegnete je da svojoj vezi posvetite "sveto vrijeme", period kada ste partner i vi sami i da ne dozvolite da to vrijeme bilo šta poremeti. Naprimjer, neka to bude četvrtak navečer. Tada ne morate čak ni izaći. Ostanite kući, razgovarajte, slušajte muziku ili vodite ljubav. Mnogi parovi shvatili su da im je upravo kvalitetno provedeno vrijeme zajedno donijelo najveću korist.

Ljubomora

Mnogi razvodi pokrenuti su upravo zbog ljubomote. Ali, šta je ona zapravo? Imate li pravo osjećati je ako vaš partner predugo gleda u neku mladu damu na ulici? Šta je sa poslovnih sastancima mimo radnog vremena za koje niste rekli partneru?

Ljubomora je pokazatelj slabog samopouzdanja i stava poput "ja nisam dovoljno dobar da budem voljen". Umjesto da se na partnera oslanjate u potrazi za pouzdanošću, pokušajte je pronaći u sebi. Posvetite si potrebnu pažnju, otiđite u teretanu ili se počastite filmom. Sačinite listu prilika koje vas čine ljubomornim. Pokušajte povisiti prag tolerancije. S vremenom vaš partner će primijetiti da ste opušteniji i ne pratite svaki njegov korak komentarišući ga.

Otvoreno razgovarajte o svojim strahovima i očekivanjima. Svađe preko telefona svako večer nikome neće pomoći. Upitajte partnera da vam pomogne. Bolje ćete se osjećati kad zajedno dođete do rješenja, nego kad sami počnete zahtjevati da se promijeni.

Internet

Istraživanja pokazuju da 46 posto korisnika interneta vrijeme provodi pišući e-mailove, poruke i chatajući sa drugima; 30 posto njih flertuje online ili se upliće u neku vrstu afere; 22 posto to radi svakog dana, a 62 posto vrijeme provodi na takav i sličan način barem jednom sedmično. Danas je internet postao prava pošast i ako jedno od vas provodi previše vremena surfajući, to može značiti da imate problema.

Nemojte ignorisati svoje instinkte. Upitajte partnera zašto provodi toliko vremena u "virtuelnom životu". Možda nije sretan u vezi i kompjuter mu je poziv u pomoć. Također se upitajte koliko je štetno to što radi na internetu. Većina foruma je bezopasna, ali pornografija kojom vrve web stranice može biti izvor brojnih problema, s obzirom na različite standarde koje partneri imaju. Neki, doduše, uživaju zajedno pregledati takve sadržaje i uvesti novine u svoj seksualni život, ali većina nije oduševljena ako im partner surfa po takvim stranicama. Slušajte šta i jedno i drugo imate za reći i pokušajte pronaći kompromis.

Novac

Različiti prioriteti na koje se troši novac često su uzrok svađa, posebno ako ste u kreditima. Današnji parovi ne vole pretjerano imati zajedničke bankovne račune niti dijeliti novac. Uglavnom jedno plaća račune, a drugo hranu i slično. Ipak, nerijetko požele priuštiti sebi i neku skuplju stvarčicu, gdje mogu nastati problemi.

Kako ih riješiti? Sastavite listu onoga na što svaki mjesec trošite novac, te izračunajte može li vam na kraju mjeseca doteći novca i za sitnice koje želite, a koje ne spadaju u neophodne.

Seks

Parovi koji dolaze na savjetovanje često se žale na svoje intimne odnose. Neki su preumorni ili prezasićeni istim da bi jednako uživali kao kad su se tek upoznali. Neki nemaju snage ni da se brinu o tome. Ipak, problemi u krevetu ne nestaju sami od sebe i ostavljaju partnere okrenute jedno drugom leđima sa ljutnjom koja teško prolazi.

Rješenje ne mora uvijek biti seksualni odnos. Budite prisni i mimo samog seksa. Neka povremeni poljupci i maženje budu svakodnevnica, a ne samo predigra. Naravno da to može dovesti do želje za vođenjem ljubavi, ali tome pristupajte riješeni ljutnje. Kad vas rukom obuhvati oko struka, iskoristite to vrijeme ne da odmah krenete sa skidanjem odjeće, već se prepustite satima laganog maženja.

Prostor

Iako su ranije muškarci bili ti kojima je češće trebao "prostor za sebe", danas se sve više žena žali da "ne može da diše" zbog opterećenosti poslom, djecom i kućnim obavezama.

Uspješni parovi su oni koji sarađuju na svakom polju i istovremeno su individualci i timski radnici. Nemojte misliti da vas partner kritikuje ako traži malo prostora za sebe, razgovarajte o tome koliko svako od vas ima takve potrebe i pokušajte pronaći balans između "mi" i "ja" vremena.

Djeca

Osnovni principi kad su u pitanju djeca su univerzalni. Problemi nastaju u detaljima. Roditelje brine koliko slobode smiju dati svojim potomcima, da li su mjesta na koja izlaze sigurna, da li je škola koju pohađaju dovoljno dobra ili trebaju li im dopustiti da toliko vremena provode na internetu. Važno je ne dopustiti svojoj djeci da sama postavljaju pravila i vode računa sami o sebi. Porodični "sistem" se mora zasnivati na roditeljima kao glavnim donosiocima važnih odluka.

Podjela poslova

Prije dvadeset i više godina žene su bile te koje su obavljale kućne poslove, a muškarci su uglavnom radili i donosili novac u kuću. Danas je situacija drugačija, s tim da žene i dalje mnogo rade, na poslu i kod kuće. Ipak, pametni parovi postižu kompromis dogovarajući se o tome šta će ko obavljati. Ne dajte da stereotipi uređuju vaš život. Pokušajte poslove podijeliti tako da svako od vas radi ono što iole podnosi. Također, ako smatrate da se generalno čišćenje kupatila mora obavljati svake sedmice, onda neka to bude vaša obaveza.

Rodbina

Niko ne voli dobijanje savjeta koje nije tražio, posebno kad su u pitanju roditelji. Ipak, ako vam oni čuvaju djecu i pomažu vas finansijski, red je i da ih pustite da iskažu svoje mišljenje. Ipak, danas parovi sve manje ovise o svojim roditeljima koji više brinu o privatnosti svoje udate/oženjene djece.

Važno je da shvatite da ste oboje na istoj strani, pa tako i u slučaju prepirke sa roditeljima.