Malo vina dnevno, malo mesa i velike količine voća i povrća su garancija za dug život.

Život se može produžiti uz zdravu hranu, a među najkorisnijim namirnicama su voće, povrće, male količine mesa i 1-2 čaše vina dnevno.

Iako je mediteranski način ishrane često povezan s dugim i zdranim životom, najnovije studije pokazuju da sve vrste povrća nemaju iste ishode.

Znanstvenici su utvrdili da konzumiranje ribe, morskih proizvoda i lakih prehrambenih proizvoda ne utječu na dugovječnost.

Međutim, čaša vina na dan ili dvije i velike količine voća i povrća, te maslinovo ulje uz minimalnu količinu crvenog mesa osiguravaju dugovječnost i zdravlje.

Ovo je prvi put da su otkrivene prednosti povrća i mediteranske ishrane, te sada znam točno koji od njih bi trebao biti pogodan za dugovječnost i zdravlje.

Najnovija studija u kojoj je uključeno više od 23 000 ljudi otkrilia je da mediteranska dijeta produžava život i do 14 posto, ali se to ne odnosi na sve vrste povrća.

“Studija je posvjedočila da veliki broj povrća, karakterističan za mediteranski način ishrane, pomaže ljudskom organizmu. Malo vina dnevno, manje mesa i velike količine voća i povrća su garancija za dug život ", objasnio je profesor sa Univerziteta Harvard koji je vodio studiju.