Da biste sačuvali vaš vid potrebno je puno više od redovnih godišnjih pregleda, jer doktori vam možda mogu pomoći da očuvate vid nošenjem naočala ili kontaktnih leća, ali da ne bi do toga došlo potrebno je preventivno djelovati, savjetuju britanski naučnici.

Hranjivim materijama kao što su vitamin C, omega-3, odnosno biljno ulje možete poboljšati svoj vid tvrdi profesor Ian Grierson, oftamolog sa Univerziteta u Liverpoolu.

"Bolesti očiju kao što su katarakta, odnosno očna mrena, glaukom i makularna degeneracija mogu dovesti do sljepila, međutim pravilnom prehranom možemo spriječiti njihov razvoj", kazao Grierson za britanske medije.

On je naveo nekoliko ključnih namirnica kojima možete preventivno djelovati i zaštititi svoj vid:

1. Zeleno lisnato povrće:
Špinat, kelj i brokule su namirnice prepune proteinima lutein i zeaxanthin koji snaže mrežnicu oka. Ovo povrće će vas zasigurno zaštiti od bolesti očiju u poznijim godinama, zaključeno je na osnovu provedene studije.
Bitno je samo svakodnevno konzumirati barem 100 grama svježeg zelenog povrća, tvrde naučnici.

2. Jaja:
Kako su naučnici sa Univerziteta Surrey studijom dokazali da jaja ne podižu holesterol, ova namirnica je vraćena u listu zdrave hrane, a posebno je značajna za vid. Potvrđeno je da žumance jajeta obiluje proteinima koji pomažu očuvanju vida.
Dovoljno je svaka dva do tri dana pojesti omlet za doručak i već ste na dobrom putu da sačuvate vid, objasnili su naučnici koji su sproveli ovu studiju.

3. Borovnice:
Već su brojne studije potvrdile učinak borovnica kada je u pitanju očuvanje očne mrene i poboljšanje vida, a to je učinjeno i ovom britanskom studijom. Osobe koje već boluju od očnih bolesti kao što je katarakta mogu usporiti sljepilo konzumirajući borovnice bilo da su svježe ili suhe.

4. Riba:
Što je riba masnija ona je bogatija omega3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od očnih bolesti, te pomažu da ne dođe do isušivanja sluznice oka.
Naučnici preporučuju da se na vašoj trpezi minimalno dva puta sedmično nađe riba koja ne samo da štiti i poboljšava vid, nego je dobra i za mozak i koncentraciju.

5. Orašasto voće i sjemenke:
Orašasto voće obiluje vitaminom E koji može preventino djelovati kada su u pitanju bolesti kao što je očna mrena, smatraju naučnici.

6. Svježe voće:
Studija je dokazala da vitamini sprječavaju bolesti očiju te pospješuju vid, a za to je posebno zaslužan vitamin C.

Bitno je što više voća jesti, a oni koji nemaju običaj doručkovati morali bi ujutro barem neku voćku pojesti kako bi zaštitili svoje oči i sačuvali vid u starosti.