Kad se počešete po mjestu na kojem vas svrbi, ugasite 'svrbni prekidač' u leđnoj moždini, objavili su istraživači koji misle da će njihovo otkriće pomoći u pronalasku boljih metoda liječenja raznih poremećaja povezanih sa svrbežom.

Testovi na majmunima pokazali su da se češanjem prekida signal prema mozgu. Razumijevanje te pojave može voditi do novih metoda liječenja ljudi koji imaju AIDS ili Hodgkinovu bolest jer njihov svrbež nije lako suzbiti ni antihistaminicima ni steroidnim kremama. 'Ima više od pedeset bolesti koje izazivaju teško izlječiv svrbež', kaže Glenn Giesler Jr. sa univerziteta u Minnesoti. Njegova je studija izašla u časopisu Nature Neuroscience.

Proučavanje na majmunima

U prijašnjim je studijama s kolegama pokazao da neuroni u posebnome dijelu leđne moždine zvanom spinotalamički trakt postanu veoma aktivni kad se na kožu stavi supstancija koja izaziva svrbež. Giesler kaže da se osjećaj svrbeža, koji je jedan oblik signala boli, šalje u talamus u mozgu, ali još nije jasno kako češanje prekida taj signal. Znanstvenici su na majmunima proučavali što bude sa živcima kad nastupi češanje. Male su elektrode pričvrstili na pojedinačna živčana vlakna zadužena za prijenos signala svrbeža u mozak. Onda su majmunima pod kožu ubrizgali supstanciju od koje bi ih zasvrbjelo. Kad bi se počešali, kaže Giesler, signal svrbeža nestao bi 'kao nekom čarolijom'.