Sjećaš li se kad si zadnji put oprala svoje jastuke ili pokrivač za krevet? Ako je odgovor negativan, za tebe imamo loše vijesti. Naime, istraživanje National Health Servicea pokazalo je da se u tvom krevetu, osim tvog muškarca, udobno vole smjestiti i kukci, klice te stanice mrtve kože. Vrijeme je za drugačiju vrstu akcije u tvojoj spavaćoj sobi:

Prozori

Grinje, moljci, bakterije i plijesni vole vlažne i tople uvjete koji pogoduju njihovom razmnožavanju. Zbog toga bi sobu trebala provjetravati redovito, svaki dan po najmanje deset minuta kako bi svježi zrak mogao cirkulirati i držati prostoriju suhom.

Jastuci

Zamisli što se sve s vremenom moglo nataložiti na tvome jastuku. Kosa, krema i znoj sigurno su neki od redovitih sastojaka koje tvoj jastuk upija svake noći. Većina se jastuka može oprati u veš mašini, ali svejedno prije pranja provjeri upute na etiketi. Njih nije potrebno prati često koliko i krevetninu, dosta je da ih staviš u pranje jednom godišnje.

Plahte


Većina ljudi plahte mijenja jednom mjesečno, no to nije ni približno dovoljno! Plahte bi se trebale mijenjati svaka dva tjedna, a ako živiš s partnerom - mijenjaj ih i češće. Obavezno ih operi na 60 stupnjeva kako bi uništila sve bakterije.

Madrac

Madrac je izuzetno plodno tlo za grinje koje mogu prouzročiti alergije i astmu. Madrac bi trebala očistiti usisavačem najmanje dva puta godišnje.

Pod

Usisavaj jednom tjedno, ali usisavačem nemoj zaboraviti dosegnuti uglove i dio ispod kreveta - mjesta na kojima moljci najčešće polažu svoja jaja. Drveni pod prebriši vlažnim maramicama ili vlažnom krpom.