Velike sjedeće garniture, kao i prostrani jedaći stol, nije potreban, ali je neophodan radni prostor kao i prostor gdje ćete se moći opustiti, čitati i sl. Unutar stana se nalazi i kamin, koji bi bilo zgodno zadržati, a konstrukcija za preklopni krevet, koja se također nalazi unutar postojeće niše, eventualno bi se mogla iskoristiti. Stan je orijentiran na jugozapad.

Vaš stan, iako ima nešto manje od 50-ak kvadrata, ima zanimljivih detalja koji mu već u startu daju značajan šarm te otvaraju razne mogućnosti. Na prvi pogled uočava se relativno uska kuhinja i tek nešto šira kupaonica. Predložila bih Vam zamjenu te dvije prostorije, što bi Vam za početak dalo nekoliko centimetara više kupaonici, a i organizacija stana je takva da je smještaj kuhinje uz dnevnu sobu logično rješenje.

Budući da je hodnik bez dodatnog prirodnog svjetla, uklanjanjem vrata iz istog u sobu dobili biste dojam prostornosti, a ogledala kojima biste mogli obložiti plohe ugradbenih ormara ulaznog prostora, omogućili bi refleksiju te dodatni dojam prostornosti.

Kuhinja se može izvesti kao dio sobe, što će navedenoj sobi(kao jedinoj u stanu) dati koji kvadrat više.

Kako ste spomenuli da Vam nije neophodan posebno velik stol, predlažem izvedbu istog, kao ugradbene plohe, koja će vam uz 'snack s nogu' omogućiti i eventualno duže druženje uz obrok. Stolice mogu biti i vrlo jednostavni poluvisoki barski stolci koji se po potrebi jednostavno sklone ispod jedaće plohe.

Polukružni zid s prostranim prozorom je vrlo zanimljiv, te vizualno daje jedinstvenu notu cijelom prostoru.

U varijanti I je isti poslužio kao prostor za radni stol, koji se smjestio u upravo navedeni polukružni prostor. Zidovi duž cijele sjeverozapadne i sjeveroistočne plohe sobe iskoristivi su za toliko potreban smještaj knjiga.

Kako time zapravo gubite zid kao takav, slike, fotografije ili bilo kakve uspomene možete isto tako jednostavno objesiti na 'zid od knjiga'.

Prostor ispred postojećeg kamina je postao prostor za opuštanje kao i prostor za noćni odmor. Prijedlog za intimniju varijantu spavanja mogao bi se naći u izvedbi vodilice uz biblioteku te po stropu iznad kauča, koja bi omogućila većem zastoru ulogu 'zida', čime bi se spavaći dio vrlo jednostavno privremeno odvojio od jedaćeg ili radnog dijela.

Postojeća niša je u kompletu iskorištena za 'walk in' ormar, tako da je uz prostor ormara u hodniku ipak omogućeno da većina postojećih stvari bude zbrinuta.

U drugoj varijanti, spavanje je riješeno na već postojećoj konstrukciji kreveta na preklop u niši, a radni stol je izveden u vidu radne plohe koja se jednostavno po potrebi izvuče u veliki i prostrani radni stol. Knjige su uz prostor iznad radnog dijela dobile i mogućnost smještaja iznad kreveta u niši, dok je ugradbeni ormar u ovoj varijanti lociran uz polukružni prozor.

Idealan prostor za opuštanje, meditaciju ili čitanje u ovoj je varijanti upravo spomenuti polukružni prostor ispred prozora, koji će s ugodnom foteljicom, ili jednostavno pobacanim jastučićima na podu postati prava mala zen oaza. 

 

{gallery}galerije/domm{/gallery}