Nekada stvari, uprkos najboljim namjerama, samo odu krivim smjerom. Čišćenje kuća nije izuzetak. Primjerice, tek ste oprali prozore, a oni su cijeli umrljani. To nije slučajnost.

Pročitajte savjete profesionalaca i spriječite najčešće greške koje ljudi ponavljaju prilikom čišćenja domova i tako nepotrebno gube vrijeme, ali i novac.

Greška #1 - Ribate mrlje s tepiha
Kleknete li i sumanuto ribate svaki put kad se po tepihu izlije čaša vina ili soka? Ribanjem zapravo tajno oštećujete vlakna tepiha. Drugim riječima, iako ste mrlju vjerovatno uspjeli ukloniti, više nećete moći ispraviti oštećenu tkaninu. Pametniji način je da prvo sve što možete uklonite spužvicom. Zatim po području tapkajte čistom bijelom krpom ili papirnatim ručnikom. Nastavite tako sve dok se mrlja ne osuši (ili stavite na nju težu knjigu, mijenjajući krpe redovito kako bi se upilo što više tekućine). Tek nakon toga tretirajte mjesto sredstvom za uklanjanje mrlja, ali prvo provjerite da isti neće izbijeliti boju vašeg tepiha.

Greška #2 - Perete prozore po sunčanom danu
Ako vas sunčani dan inspirira na pranje prozora, pričekajte. Za takvih dana i stakla su vruća, pa će se sredstvo za pranje prebrzo sušiti i ostavljati mrlje na staklu. Najbolje ga je prati kada je oblačno i kada temperature nije viša od 21 Celzijev stupanj.

Greška #3 - Koristite alkoholni ocat i limun u svakodnevnom čišćenju
Uz toliko naglasak na štetnost kemikalija kojima čistimo dom, ni na kraj pameti vam nije da bi prirodna sredstva mogla ičemu štetiti. Ipak, i to su kiseline koje mogu oštetiti prirodne površine poput mramora. Ocat (kašika octa s ½ litre vode) dobar je za uklanjanje mrlja od sapuna i kamenca s keramičkih pločica ili ručice tuša.

Greška #4 - Mislite da svako sredstvo za čišćenje dezinficira
Sva sredstva za pranje nisu ista i potrebno je malo vremena kako biste pročitali uputstva. Određeni dijelovi stana, poput kuhinje, kade i kvaka (posebno ako je neko od ukućana prehlađen) zahtijevaju dezinfekciju kako biste se riješili bakterija. Dakle, pročitajte deklaraciju i slijedite upute – obično ih je potrebno držati nekoliko minuta na vlažnoj površini. Ako ih pošpricate i odmah prebrišete – nećete ih dezinficirati.

Greška #5 - Površine čistite krivim spužvama
Najveći rizik je da koristite pregrubu spužvicu za površinu koju tretirate. Recimo, spužva s jednom grubljom stranicom dobra je za kupaonice ili grill, ali ne i za površine poput plastike, laminate i slično.

Greška #6 - Polirate namještaj svaki put nakon brisanja prašine
Sredstva za poliranje imala su smisla kada drveni namještaj nije imao zaštitni vanjski sloj. Danas je to uglavnom nepotrebno. Ako ste neki komad naslijedili, povremeno koristite vosak ili ulje za drvo. Za one novijeg datuma, dovoljno je prebrisati tek vlažnom krpom od mikrofibre. Ako vam nakon čišćenja ostaju tragovi vode po namještaju, krpa je premokra.

Greška #7 - Koristite preveliku količinu sredstava za čišćenje, misleći da je više bolje
Korištenje prevelike količine proizvoda može oštetiti površinu i ostavljati za sobom ljepljivi sloj. Osim toga, to je i nepotrebno trošenje proizvoda. Pravilo je jasno - držite se uputa istaknutih na proizvodu.