Svojim izgledom parketi podižu samu prostoriju, topli su i izdržljivi, a ako nisu posebno obrađeni i prelakirani, izgubit će borbu s vlagom. Kao savršena zamjena nude se laminati. Izdržljivi, jednostavni za postavljanje i održavanje, a po cijeni svima dostupni.

Parket je tradicionalno nezaobilazan materijal za podove, a njegova kvaliteta leži u izdržljivosti. Djeluje toplo i ugodno, te se upravo zbog toga često stavlja u dječje sobe i dnevne boravke.

Napravljeni su od prirodnog drveta, a cijena varira, ovisno o kojoj vrsti parketa se radi.

Na našem tržištu najzastupljeniji su parketi od hrasta i jasena, koji su podijeljeni u četiri grupe, dok se od javora, bukve, breze i oraha svrstavaju u tri razreda, te od bambusa, koji spada u egzotični parket.

Ukoliko je pravilno postavljen, parket će trajati vrlo dugo, a čak i ako izgubi sjaj, ne morate u potpunosti mijenjati podnu oblogu. Dovoljno ga je prebrusiti i prelakirati.

Zahvaljujući novim tehnologijama obrade drveta, parketi se sada stavljaju i u prostorije u kojima ih do sada nismo mogli vidjeti. To se prvenstveno odnosi na kuhinje i kupaonice, u kojima je velika vlaga.

Tako se parketi polako šire na cijelu kuću. Naravno, cijena takvog parketa, u današnje vrijeme, malo kome je pristupačna.

U tom slučaju, većina će se odlučiti za pločice, ali ima i onih koji u laminatu vide idealno rješenje.

Bez obzira jeste li poklonik parketa i ne odustajete od elegancije i finoće koju pruža, laminati bi vas mogli ostaviti bez daha.

Laminat je ploča izrađena od iverice ili drvenih vlakana, s dekorativnim i završnim zaštitnim slojem. Danas dolazi u raznim bojama, s uzorkom drveta ili čak keramičkih pločica, a zbog izgleda koji je doveden do savršenstava može zamijeniti parket.

Površinski sloj laminata napravljen je od celuloznog papira, koji je natopljen plastikom, što ga čini otpornim na ogrebotine, a većina njih sadrži sloj otporan na vlagu.

Zbog nepropusnosti i otpornosti na vlagu, laminat je idealan za kuhinje i kupaonice.

Vrlo lako se postavlja, jednostavan je za održavanje, te idealan za sve koji žele dugotrajan i izdržljiv materijal, koji je i po cijeni svima dostupan.