Čini vam se da nemate dovoljno prostora za sve stvari? Evo nekoliko jednostavnih ideja kako se što bezbolnije i uspješnije organizirati.

Nemate dovoljno prostora za spremanje ili ga imate, ali nije učinkovit? Velika je razlika. Nedostatan prostor znači da nemate dovoljno prostora za sve stvari. Neučinkovit prostor znači da imate dovoljno prostora, ali ga ne koristite na najbolji mogući način.

Većina ormara i ormarića ima takvu zapremninu da može sadržavati dvostruko više stvari nego što je predviđeno. Sasvim sigurno imate dovoljno praznih kutića na koje niste ni pomislili. Naravno, važno je da nemate stvari koje ne volite ili koje uopće ne koristite kao i to da imate učinkovit prostor za stvari koje volite i u kojima svakodnevno uživate.

Dodajte prečku

Dodatan prostor za garderobu. Ako imate ormar s okomitom pregradom, u jedan dio u visini glave montirajte prečku na koju ćete vješati dugu odjeću (haljine, pantalone itd.)

U drugi dio montirajte dvije prečke - jednu iznad druge - za kraću odjeću (košulje, suknje, veste itd.). Drugim riječima, niste osuđeni na samo jednu prečku za odjeću.  

 

Montirajte police

Većina se polica može podignuti ili spustiti. Ako iznad posteljine imate desetak centimetara slobodnog prostora, možete premjestiti policu tako da na onoj koja je ispod bude više prostora. Možete i između dodati još jednu policu.

Plastične police s više razina izvrsno su rješenje za kuhinjske ormariće. A kutne police su izvrsne ako želite spremiti okvire s fotografijama i razne sitnice.

Koristite raznovrsne spremnike

Spremnici koje možete nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama mogu uštedjeti puno prostora. Primjerice, začine možete ukloniti iz ladica i staviti ih na posebnu malu policu.

Postoje i posebne police za limenke. Kada uzmete jednu limenku s nje, ona koje se nalazi iza dokotrlja se na njeno mjesto. Na neke od njih može se spremiti preko 40 limenki.

Također, posude za led vrlo su povoljno rješenje za sitnije predmete kao što su to npr. naušnice.

Na tržištu postoje i stolići u kojima postoji prostor za spremanje. Spremnici koji se nalaze ispod kreveta savršeni su za pokrivače i posteljinu. Budite kreativni i iskoristite ova sjajna rješenja!

Sve ono što često koristite stavite na dohvat ruke

Kada god je to moguće, spremite stvari na mjesto na kojem to najčešće koristite.

Nedavno je jedan anonimni dizajner napravio držač toalet papira pomoću malenog klina, dva čavla i užeta te ga montirao na ormarić u svojoj kupaonici.

Na njega mogu stati tri role papira a nalazi se na mjestu na kojem je najpotrebniji.

Nadalje, ne biste trebali hodati od jedne prostorije do druge po stvari koje koristite svaki dan. Neka vam posteljina bude u spavaćoj sobi a videokasete pored televizora.

Nemojte zaboraviti zidove

Ako pogledate oko sebe sigurno ćete uočiti praznog prostora na zidovima. Možete ga iskoristiti na mnogo načina. Zašto ne biste izvadili lonce i tave iz ormarića i objesili ih na zid? Alatke možete objesiti o ploču s kukicama. Možete i montirati police za uokvirene fotografije i ostale sitnice. U mnogim trgovinama možete pronaći i kutne police koje se postave u vrlo kratkom vremenu.

Dodajte ladicu ili kliznu policu

U mnogim specijaliziranim prodavaonicama mogu se kupiti ladice koje se postavljaju ispod ormarića.

Sjajne su ako u kući nemate dovoljno ladica.

Osim toga, ispod njih možete montirati klizne police koje ćete izvući kad vam trebaju a same se vrate kad ih više ne trebate.

Rotirajte

Možda kod kuće ili u uredu imate puno stvari koje volite, ali nemate dovoljno prostora. Rotirajte. Drugim riječima, neke stvari spremite na mjesec ili dva, a izvadite neke druge.

Kad prođe neko vrijeme, zamijenite im mjesta. Spremite one koje su bile vani i obrnuto. Kakva dobra ideja!