Na policama trgovina izloženi su tanki ekrani s čijih rubova pršte natpisi HDTV, HDMI, MPEG4, USB, DVB-T, PIXEL PLUS...

Televizori s rasponom dijagonale od 86 do 120 centimetara imaju najbolje ekrane. Iako su još u ponudi, televizori s katodnom cijevi skupljaju prašinu u skladištima, a na policama trgovina su izloženi tanki ekrani s čijih rubova pršte natpisi HDTV, HDMI, MPEG4, USB, DVB-T, PIXEL PLUS, koji prosječnim kupcima ne govore mnogo.

Kako, onda, izabrati novi televizor? 

• Kao prvo, cijene LCD ili plasma televizora pale su u proteklih nekoliko godina. Najkvalitetniji modeli i dalje su skupi, ali se raspon cijena izdužio pa se sada LCD televizor, dijagonale 48 centimetara, može naći i po cijeni manjoj od 530 KM. Ipak, želite li kvalitetnog plazma diva dijagonale od skoro dva metra, morat ćete se oprostiti od 13.000 KM.

• Koliko treba biti velik televizor? Dva najvažnija kriterija za izbor novog LCD-a ili plazma televizora su: vaš budžet i veličina ekrana. No, bitno je znati: veliki ekran ne mora značiti i najbolju sliku. Zapravo, najkvalitetnijim ekranom uglavnom se mogu pohvaliti televizori čiji je raspon dijagonale od 86 pa do 120 centimetara. Plazma ekrani nude topliju sliku i boje djeluju zasićenije.

• Plazma ili LCD? Dosta je argumenata s obje strane o tome koja je tehnologija bolja. Svaka ima svoje mane ili prednosti, ali i kvalitetna plazma i kvalitetni LCD daju odličnu sliku. Prva razlika je u tome što, želite li uistinu veliki ekran (više od 127 centimetara), u tom slučaju veći je izbor plazma modela. LCD televizori su, prema pravilu, tanji i lakši i rok trajanja im je, kod nekih modela, čak dvostruko duži nego kod plazmi pa su bolji izbor ako je televizor uključen po cijeli dan, a troše i dvostruko manje energije nego plazme.

Ako namjeravate postaviti televizor na zid, nosače za LCD, uglavnom, možete sami montirati (često dolaze u paketu s televizorom). S plazmom je malo drugačije, nosači su veći i kompliciraniji (i skuplji) pa taj posao obavlja službeni serviser.

Još poneka informacija

• U ponudi su modeli televizora koji, na prvi pogled, imaju jednaku veličinu ekrana iste rezolucije. U čemu je, onda, trik? Prve razlike mogu se vidjeti u specifikacijama televizora. Riječ je o kontrastu, osvježavanju ekrana (frekvenciji), raznolikosti priključaka i dodatnom ugrađenom hardveru.

• Proizvođači su na tržište izbacili LCD ekrane od 120 Mhz (standard je bio 60 Mhz). LCD ekrani s višom frekvencijom bolje prikazuju dinamičnu sliku (primjera radi nogometnu utakmicu).

• Kod nižih frekvencija prikazuje se tzv. efekt duha. U ovim je slučajevima bitna i snaga procesora. Kod jeftinijih televizora prilikom reprodukcije dinamičnih snimaka u visokoj rezoluciji dolazi do trzanja slike.

Trik-zahtjevi

Kada kupujete, zahtijevajte da na televizore koje ste izabrali puste dinamičnu sliku u visokoj rezoluciji (bilo koje snimke koje prikazuju brze pokrete). Izaberite televizor koji takvu sliku prikazuje oštro, glatko i bez trzanja. Zatim, zahtijevajte da se na te televizore spoji običan TV signal. Ovisno o cijeni i snazi procesora, odmah ćete vidjeti koji model najbolje obrađuje sliku i reducira smetnje s običnog antenskog signala. Tražite da vam paralelno prikažu istu sliku na izabranim modelima.