Oprez

Zbog određenih svakodnevnih navika naši nokti mogu izgledati loše i oslabiti, a manikiri posebno upozoravaju na sljedeće greške koje pravimo.

Ko još gricka nokte?
Grickanje noktiju je apsolutno najgora navika i to će vam svaki manikir reći. Nokti postaju deformisani, stvaraju se zanoktice praćene upalom i krvarenjem, nokti postaju sve slabiji i skloni lomljenju… A da ne pričamo o tome da je grickanje noktiju izrazito nehigijenska navika, jer sve bakterije koje se nalaze pod noktima ili na prstima na taj način prenosite u usta, piše “Zadovoljna“…
Gel manikir
Mnoge žene vole gel manikir jer je dugotrajan, ali takođe priznaju da nakon dužeg perioda geliranja nokti postaju vidno slabiji. Najveći problem tog tipa manikira jeste skidanje gela. Kako biste ga uspješno skinuli, nokte prvo morate da natapate u odstranjivaču laka s dodatkom acetona. Zbog toga se oni isušuju i postaju krhki, a onda ih još lijepo isturpijate, što ih takođe oštećuje… Ako je ikako moguće, dajte noktima vremena da se povremeno odmore od ovog tipa manikira.
Lak za nokte
Baš kao i u slučaju geliranja, nokti se moraju odmoriti i od laka. Nemojte zaboraviti da lak sprječava nokte da “dišu” pa zbog toga postaju suvi i na njima mogu nastati brazde. Kada primijetite da lak na nekim mjestima već otpada, obavezno ga skinite. Ako ga predugo ostavite na noktima, primijetićete bijele mrlje koje su znak da su vam nokti isušeni.
Cigarete
Pušenje je nezdrava navika koja loše utiče na stanje kompletnog organizma i tijela, pa tako i na zdravlje noktiju. Zbog katrana i nikotina u cigaretama nokti postaju žuti, pucaju i gule se. Koža oko njih postaje suva i sklona pucanju, što često dovodi do problema sa zanokticama i krvarenjem.