Savjeti

U eri šampona za suho pranje kose postavlja se pitanje koliko puta sedmično je uopće potrebno prati kosu. Naravno da nije svejedno je li kosa suha, normalna ili se pojačano masti, ali za zdravlje i ljepotu kose, svakako ju je potrebno redovno čistiti od nečistoća, čestica prašine i smoga, kao i od proizvoda za stajling i suho pranje kose.

Učestalost pranja kose ovisi o brojnim faktorima, poput svakodnevnog vježbanja u teretani, plivanja, zagađenja u zraku, bojenja kose ili obilnog korištenja proizvoda za stajling. No, najčešće se preporučuje prati kosu ovisno o tipu kose kako bi joj se omogućilo da uvijek bude čista, zdrava i lijepa.
-Ne perite kosu vrućom vodom. Vruća voda intenzivno isušuje kožu, ali i kosu pa se kod pranja uvijek preporučuje topla ili mlaka voda, a mlaz hladne vode za završno ispiranje dat će joj dodatni sjaj.
-Peškirom tapkajte, a ne trljajte kosu. Kada je mokra, kosa je podložnija lomljenju pa trljanje kose peškirom samo uzrokuje dodatno oštećenje vlasi. Radije nježno peškirom tapkajte kako biste upili višak vlage.
-Ako je morate fenirati, neka zrak bude ugodno topao. Jednako kao i voda, i vruć zrak iz fena oštećuje folikule vlasi, pojačava lučenje sebuma na vlasištu, ali isušuje samu kosu. Zato podesite fen na mlaki ili umjereno topli zrak.
-Mnogi frizeri savjetuju da kosu treba šamponirati dva puta. Odgovor zašto je to tako krije se u tome što prvo šamponiranje djeluje kao početna baza, koja uklanja sve nečistoće s kose, a drugo šamponiranje kao pravo djelovanje šampona koje je opisano na proizvodu. Dakle, može se reći da drugo šamponiranje radi posao za koji je i predviđen određeni šampon da radi.
-Sa šamponom uvijek dolazi i balzam za dodatnu njegu kose. Balzam se s razlogom stavlja na ocijeđenu kosu kako ne bi skupa sa previše mokrom kosom skliznuo te tako njegovo djelovanje ne bi bilo postojano.