Savjeti

Vijerni ste istom puderu još od srednje škole i imate samo jedan korektor za sve?

Naravno da izgledate starije no što jeste, a evo gdje još griješite.
Koristite isti puder još od srednje škole
Puder je baza svakog make-upa, no s godinama tu bazu treba prilagođavati svojoj koži. Loše odabran puder imat će gori učinak nego da ste iz kuće izašli bez pudera, pa birajte pametno. Najbolje su one formule koje su dovoljno teške da ujednače ten, a istovremeno ne stvaraju efekt maske na licu. S godinama koža obično postaje suša, pa će kremasti puderi uvijek biti bolji izbor od onih u prahu ili kamenu. 
Pretjerujete s rumenilom 
Osim ako još uvijek niste u srednjoj školi, nemojte nanositi rumenilo direktno na obraze. Također, vodite se motom "manje je više", i izbjegavajte pretamne ili precrvene nijanse, koje vas neće samo postariti, već ćete i izgledati prljavo. Svoju idealnu nijansu najlakše ćete otkriti uštipnete li se za obraz, jer će boja koju poprimi najbolje laskati vašem tenu. U starijim godinama radije birajte kremasta, umjesto rumenila u prahu, a nanosite ih u maloj količini od sredine obraza prema vrhu uha. To će imati trenutni face-lift učinak. 
Pogrešno šminkate oči
Još uvijek povlačite crnu crtu tušem ili olovkom uz donji rub oka? Ovu make-up tehniku šminkanja trebali ste zaboraviti nakon što ste se prvi put našminkali u životu, jer gotovo da i nema nikakvog pozitivnog učinka na vaš izgled. Osim što vizuelno smanjuje oči, dodatno ističe i najsitnije bore oko očiju, a i gotovo nikome ne stoji. Želite li izgledati mlađe, oči trebate istaknuti na potpuno suprotan način, highlighterom i olovkama u svijetlim, nježnima nijansama, koje će ih otvoriti i učiniti krupnijima. A ako se ne možete zamisliti bez tamne olovke, radije ju nanesite na gornji kapak, a oko s donje strane obrubite bijelom ili nježno ružičastom olovkom. 
Imate jedan korektor za sve
Kada je riječ o korektorima, ne možete koristiti isti na cijelom licu. Na primjer, korektor za prekrivanje crvenila i mrlja na licu, vjerojatno će biti pregust za nanošenje ispod očiju. A kad je korektor pregust ili krive nijanse, umjesto prekrivanja, može dodatno naglasiti vaše nepravilnost. 
Želite li prekriti podočnjake i bore oko očiju, najbolji izbor je korektor lakše teksture, jer koža oko očiju je sedam puta tanja od ostatka lice. Tamne krugove najbolje će prekriti korektor žućkaste nijanse, a pripazite i da ne bude puno svjetliji od vašeg prirodnog tena, jer ćete u protivnom izgledati poput pande. 
Ne sređujete obrve 
Što smo stariji, obrve su nam sve tanje i to je neizbježan dio života s koji se trebamo suočiti, ali to ne znači i da ga ne možemo pobijediti. Želite li mladenačkije i deblje obrve, danas za to postoji i nekoliko rješenja. Prorijeđene dlake najlakše ćete popuniti olovkom ili highlighterom za obrve, a ako vam se ne da svaki dan raditi jedno te isto, u kozmetičkim salonima to će vam napraviti trajno. No, pri tome svakako pripazite da crte olovkom ne budu preoštre, jer će se tako vidjeti da su nacrtane. Za dodatan učinak pomlađivanja uz donji luk obrva nanesite malo svjetlucavog highlightera.
Volite metalik nijanse na kapcima
Možda ih obožavate, ali morate znati kako metalik sjenila mogu baš jako postariti vaš izgled, pogotovo ako vaši kapci više nisu zategnuti kao prije. Ova svjetlucava sjenila tada će dodatno naglasiti sve nabore na kapcima, što sigurno ne želite. To vrijedi i za sjenila u jarkim bojama. A ako se baš nikako ne možete odreći svojih omiljenih metalik nijansi, onda se poigrajte nekim novim tehnikama šminkanja; primjerice, nanesite sjaj samo po sredini kapka, a rubove našminkajte mat sjenilom. 
Koristite pretamni ruž
S godinama usne postaju sve tanje i tanje, a poznato je i kako tamne nijanse ruževa dodatno stanjuju usne. Osim ako se ne planirate svaki dan baviti obrubljivanjem usana olovkom (što često izgleda i jako loše), u zrelijim godinama radije birajte malo svjetlije ruževe. Crveni je uvijek siguran izbor, bez obzira na godine, a starije usne najbolje će pomladiti nježne nijanse ruževa i "nude" tonovi. Tu u pomoć priskače i sjajilo, koje usnama daje mekši i mlađi izgled. 
Pretjerujete s maskarom na donjim trepavicama
Isto kao i kod tamne crte olovkom uz donji rub oko, nanesete li previše maskare na donje trepavice, dodatno ćete naglasiti sve bore oko očiju i izgledat ćete starije. Također, pretjerivanje s maskarom može stvoriti i iluziju tamnih krugova oko očiju, što nikako nije poželjno. Najbolje bi bilo kada maskaru uopće ne biste nanosili na donje, već samo na gornje trepavice, a ako vam je to nezamislivo, onda j nanesite jako lagano i to samo na trepavice uz vanjski donji rub oka.
Više nije više
Pouka koju ste trebali izvući iz svega je da je manje zaista više kada je u pitanju šminka, bez obzira na to koliko godina imate. Ako ne pretjerujete sa šminkom u mladosti imat ćete manje toga za skrivati u starosti, a važno je i naučiti voljeti sve promjene koje donose godine, piše Index.hr