Sarah se prvi put susrela s idejom o 'nepranju' kose kada je naletjela na staru poznanicu. Pamtila je njenu suhu i ispucalu kosu, a ovaj put se iznenadila ugledavši sjajne i glatke vlasi.

Upitala je u čemu je tajna, a poznanica joj je odgovorila da je prestala prati kosu šamponom.
Ova ideja joj je zagolicala maštu jer već neko vrijeme nije bila zadovoljna svojom kosom: 'Prala sam ju svaki drugi dan nakon čega bi kosa bila puna statičkog elektriciteta, a par sati poslije, već bi se počela mastiti. Našla sam se u začaranom krugu.'
Budući da ju je poznanica upozorila da bi prvih nekoliko sedmica mogli biti 'gadni', Sarah je odlučila s 'nepranjem' početi tokom godišnjeg odmora na Tajlandu. Prve tri sedmice bile su gotovo nepodnošljive; kosa joj je bila masna te je imala osjećaj da joj tjeme 'luduje'.
Kada se vratila s odmora, počela je nositi marame ne bi li prikrila masnu kosu, a svaki put kada se tuširala, isprala ju je mlakom vodom. Nakon 6 sedmica, stvari su se počele mijenjati.
'Nakon 6 sedmica, mast i perut počele su se ispirati vodom. Kosa nije izgledala sjajno, ali barem više nije bila masna. Većini ljudi ovo se događa nakon tri sedmice, ali kod mene se malo odužilo zbog kupanja u moru – barem tako mislim', objasnila je Sarah.
Prošlo je još 6 sedmica, a onda se dogodilo nešto čarobno. Njeno tjeme prestalo je s pretjeranom proizvodnjom masti, a kosa joj je postala svilenkasta, mekana i sjajna.
'Ne mislim da šamponi štete kosi, ali moja mi se više sviđa bez takvih preparata. Još uvijek ponekad imam 'bad hair day', ali moja kosa generalno bolje izgleda i puno je zdravija te sam uštedjela mnogo novaca koje sam inače trošila na šampone i regeneratore.' zaključuje Sarah.
Šta kažete na ideju o nepranju kose šamponom? Biste li se ikada usudili upustiti u takvu 'avanturu'?