Švedski znanstvenici otkrili su da zbog hemikalija poznatih kao ftalati u losionima za samotamnjenje postajemo skloniji nakupljanju kilograma i imamo dvostruko veću šansu razviti dijabetes.

Tih kemikalija ima i u dekorativnoj kozmetici, proizvodima za čišćenje i plastici. Studija je pokazala da flatali mogu potaknuti tijelo na sakupljanje masnoće oko trbušnog područja, jer oni mogu poremetiti ravnotežu hormona (na sličan način kao u pubertetu ili menopauzi), što može izazvati debljanje.

"Ti ftalati čine ljude pretilima. Mnogi se koriste u priozvodima za tijelo poput onih za samotamljenje i apsorbiraju se u tijelo i krvotok kroz kožu", kaže autorica studije Monica Lind.

Visoke pete

Stalno viđamo mršavice u previsokim petama, pa kako onda one mogu debljati? Osobni trener Dax Moy tvrdi da zbog visokih peta možete stvarati 'šlaufiće' na trbuhu.

"Nošenje visokih potpetica uzrokuje naginjanje naprijed u zdjelici, zbog čega se trbušni mišići 'tjeraju' naprijed i proizvode 'šlaufiće', za koje mnoge žene vjeruju da su došle zbog trbušnog sala", kaže Dax.

Dalton Wong se slaže. 'Visoke potpetice mogu oslabiti trbušne mišiće, što dovodi do trbuha koji strši ispod pupka. Svojim klijenticama savjetujem da potpetice nose na crvenom tepihu, ali da ih izuju kada sjednu.

'Dakle, nosite ih u fini restoran, ali do tamo putujte u tenisicama i visoke pete navucite u zadnji trenutak. Ispod stola ih također izujte. Kada ste doma, hodajte bosi. Tako osnažujete mišiće koje ste oslabili nošenjem visokih peta.'