Duge trepavice simbol su ljepote i senzualnosti, a žene ih koriste i kao sredstvo zavođenja.

Pripadnice ljepšeg pola, u stalnoj potrazi za dobrim izgledom, zaboravljaju da se trepavice ne nalaze na kapcima primarno zbog estetike, već imaju važnu ulogu u zaštiti očiju od prašine, pijeska i bakterija koje mogu da izazovu infekcije. Donosimo vam devet savjeta uz pomoć kojih će i vaše lice krasiti zdrave i lijepe trepavice.

1. Pravilna ishrana

Hrana koju unosimo utiče na izgled naše kože, kose, trepavica i noktiju. Doktori tvrde da trepavice opadaju uslijed stresa i loše ishrane. Smanjite unos prerađene hrane, rafinisanih šećera, brašna i hemikalija. Jedite hranu bogatu proteinima, žitaricama i svježim voćem i povrćem i pijte dovoljno vode.

2. Ne trljajte oči


Trljanje očiju kada smo umorni može da oslabi trepavice, a na taj način može doći do rastezanja nežne kože oko očiju, što izaziva nastanak bora.

3. Kvalitetna maskara

Koristite kvalitetnu maskaru koja je dermatološki testirana. Tako ćete spriječiti alergijske reakcije koje mogu da uzrokuju iritaciju oka i svrab.

4. Vitamin B

Vitamin B jača nokte i kosu, a pomaže i u jačanju trepavica. Uzimajte dodatke ishrani koji sadrže ovaj vitamin.

5. Vitamin E

Nanesite na trepavice ulje s vitaminom E da biste stimulisali njihov rast. Ovaj vitamin podstiče rast trepavica i smiruje iritaciju kože.

6. Skinite šminku pre spavanja

Spavanje s maskarom može prouzrokovati njihovo opadanje. Uveče obavezno skinite maskaru blagim sredstvom za skidanje šminke.

7. Vazelin

Svakodnevno nanošenje vazelina na trepavice čini ih dužim, gušćim, debljim i tamnijim. Prije spavanja prstima nanesite tanak sloj vazelina na trepavice, a ujutro ga isperite ako planirate da nanosite maskaru.

8. Vještačke trepavice

Ako želite duže i gušće trepavice, stavite vještačke, ali budite oprezne jer lijepak kojim se one pričvršćuju šteti prirodnim trepavicama. Skidajte ih veoma pažljivo.

9. Hidratantna krema

Prije nego što nanesete maskaru, stavite tanak sloj hidratantne kreme, koja će im dati sjaj, koji će se zadržati čak i nakon što se našminkate, samo sačekajte da dobro upije.