Gde god da se okrenete, kalorije vrebaju i moramo ih se čuvati. U nekim restoranima, pored namirnice imate i broj kalorija koje ćete uneti, na svakom pakovanju hrane u prodavnicama vidite kalorijsku vrednost... Ali šta sve ne znamo u vezi sa njima?
Kalorije daju telesnu snagu

Nije istina. Kalorije su najjednostavnije jedinica mere za toplotu. U ishranu su ušle 1890. Naime, kalorija je opisana kao potrebna količina toplote da se jedan gram vode zagreje za 1 stepen Celzijusa.

Da bi se ovo upotrebilo na hranu, naučnici su zaista palili namirnice da bi uvideli za koliko će se voda na toj vatri ugrejati. Sadašnje mere bi pokazale koliko je toplote potrebno da se zagreje 1kg vode za 1 stepen Celzijusa.

Ali, tela nam nisu parne mašine. Umesto na toplotu, rade na hemijsku energiju koju snabdevaju oksidacija i ugljeni hidrati, mast i proteni iz mitohondrija.

Potrebno je da pratimo masti, uglenje hidrate i proteine, a ne samo unos kalorija.

Sve kalorije sa stvaraju na isti način

Nije istina. Naša snaga i energija dolaze iz proteina, ugljenih hidrata i masti, a telo reaguje na svaki izvor drugačije. Za svakih 100 kalorija iz ugljenih hidrata, naše telo potroši 5-10. Na svakih toliko iz masti telo sagori još manje, iako mršavim osobama to mnogo bolje ide nego gojaznim. A šampion u sagorevanju su proteini, na svakih 100 kalorija, telu je potrebno 20-30 za varenje.

Potrebno je da vam proteini budu prioritet ako želite da izgubite kilograme.

Svaka unesena kalorija je i svarena

Nije to baš toliko jednostavno. Ne mora da znači da je sve što progutamo svareno. Masti se relativno efikasno vare jer masti lako dopiru do zida tankog creva. Životinjski proteini se lakše vare nego biljni.

Glukoza se lako upija, dok vlakna ne rade ništa u digestivnom traktu. Ako ste na dijeti bogatoj vlaknima, možete izgubiti do 20 odsto kalorija koje unosite. Neka vlakna čak usporavaju apsorpciju ostalih kalorija. Ali vlakna iz biljaka daju manje energije pa je dobro da ih konzumirate u svrhu balansirane ishrane. Potrudite se da dnevno konzumirate barem 35-40g vlakana.

Vežbanje sagoreva dosta kalorija

Čak ni izbliza. Ne možete izgubiti više od 30 odsto unesenih kalorija u teretani. Sav ostatak mora ići za vaše životne funkcije, tačnije, održavaju vas u životu. To su zamena tkiva, distribucija kiseonika, regeneracija ranica itd. Ovakve funkcije zahtevaju oko 11 kalorija na dnevnom nivou po kilogramu težine.

Sve ostale aktivnosti, u koje ulazi i trčanje za autobusom i priprema doručka, mogu sagoreti i do 30 odsto tih kalorija, i to više nego pola sata vežbanja u teretani.

Uzimajte više pauza u toku dana, pomerite se sa radnog mesta kako biste sagoreli više kalorija.

Hrana sa malo kalorija pomaže u gubljenju težine

Ne uvek. Najbolji način da ne unosite kalorije je možda, da ne unosite šećer. Međutim, u proizvodima se umesto šećera često koriste zamene koje mogu biti loše ako želite smanjite težinu. Neka istraživanja su pokazala da veštački zaslađivači imaju više kalorija i povećavaju šanse za gojaznost i do 40 odsto.

Izbegavajte veštačke zaslađivače i unosite više voća i povrća.