Lanac knjižara "Barnes & Noble" i "Borders" cenzurisali su posljednje izdanje magazina Dossier na čijoj naslovnoj stranici se nalazi poznati androgeni model Andrej Pejić.

Distributeri magazina, dvije najveće američke kompanije za prodaju knjiga i magazina, odlučili su cenzurisati magazin, te su zatražili od Dossiera da dodatno plate kupovinu crnih vrećica u koje će staviti magazin i tako sakriti Pejićevu "sramotu".

"Zatražili su da sve kopije budu stavljene u vrećice. Znaju da je Andrej muško, ali su istakli da previše liči na ženu", kazao je suosnivač i kreativni direktor Dossiera, Skye Parrott za Huffington Post.

"Nije ovo prvi put da se goli muškarac pojavljuje na naslovnici, ali mislim da znam o čemu je ovdje riječ. Cenzurisane su jedino kopije u Americi. Izgleda da se ljudi neugodo osjećaju zbog te naslovnice. Ali, upravo to je ono što je čini interesantnom. Pejić nema majicu i možete vidjeti da je muško, no ako pogledate u njegovo lice shvatit ćete da liči na ženu i da je jako lijep. Na toj fotografiji on je i muško i žensko. Upravo to je i najzanimljivije s ovom naslovnicom", dodao je Parrott.

Međutim, "Barnes & Noble" i "Borders" ostali su čvrsto pri svojoj odluci da se sve kopije stave u crne vrećice i da se tako cenzurišu grudi australskog manekena porijeklom iz Tuzle.