Prestanite da se molite da vaša koža izgleda lepše. Pratite ova pravila – koja su sastavili najbolji dermatolozi na svetu – i vaša koža će biti svetlija, zdravija i sa manje bora.

1. Krema sa zaštitnim faktorom nije samo za plažu

Bilo da pada kiša ili sija sunce, kremu sa zaštitnim faktorom nanosite uvek i to obilato. Neka sadrži zaštitu protiv UVA i UVB zraka, i ne zaboravite da je stavljanje zaštitne kreme najbolji način prevencije za dobijanje raka kože.

2. Ostavite cigarete

Pored toga što uzrokuju rak i loš zadah, cigare “uništavaju kolagen i elastin i snižavaju nivo estrogena, koji je neophodan za zdravlje kože,” kaže dermatolog Frederik Brand iz Njujorka.

3. Koristite retinoid

Najbolji način da pomoću kreme usporite godine. “Retinoidi smanjuju pojavljivanje tamnih fleka i finih linija i sprečavaju nastanak novih,” kaže dermatolog iz Njujorka Hajdi Valdorf.

4. Pijte puno tečnosti

Koka kola se ne računa. “Što je vaša koža hidratantnija, to ćete bolje izgledati,” kaže Dženin Douni, dermatolog. “Pijte puno vode, a izbegavajte kafu i sokove i naravno, koristite redovno hidratantne kreme.”

5. Spavajte dobro

Izraz "beauty rest" dolazi od naučnika. “Ne samo da je vašoj koži potreban san kako bi se obnovila već njegov nedostatak pojačava podočnjake i bore oko očiju,” kaže Dženet Graf dermatolog iz Njujorka.

6. Održavajte zdravu težinu

Ništa novo, ali variranje kilaže zaista loše utiče na kožu. “Koža tokom vremena gubi na elastičnosti,” kaže Valdorf. “Što vam težina više varira, teže ćete se vratiti u formu.”

7. Jedite zdravo

"Vaša koža se ne hrani samo sastojcima iz krema koje mažete već i iz hrane koju unosite,” kaže dr Valdorf. “Jedite dobro izbalansirane obroke i izgledaćete mlađe. A ako ne uzimate vitamine, počnite odmah.” Ako želite da vaša koža bude zadovoljna jedite dosta masne ribe, zeleno povrće, bademe i orahe. Pijte zeleni čaj i držite se podalje od šećera i alkohola – jer zbog tih namirnica koža pati.

8. Krećite se

"Vežbanje povećava protok krvi u koži što doprinosi zdravijem i sjajnijem tenu,” kaže Douni. “Vežbanje 4,5 puta nedeljno po pola sata pravi veliku razliku u izgledu kože.”

9. Opustite se

Veza uma i tela je vrlo moćna. “Radite sve što treba kako biste se opustili,” kaže Valdrof. “Stres utiče na brže starenje ćelija što se na koži prvo primeti.”

10. Ne dirajte lice

Ovo su vam verovatno govorili i kada ste bili tinejdžer. “Sunce stvara tamne fleke na licu ali i ceđenje bubuljica ima isti efekat,” kaže Valdorf. “S obzirom da koži, kako starite, treba više vremena za oporavak, fleke se sporo povlače.”