Svaka vaša fotografija izgleda isto? Željeli biste da na svakoj izgledate odlično i da niti jednu fotku ne morate brisati iz svog aparata? Mi vam dajemo par savjeta kako da uspijete u tome.

Što se tiče šminke na vašem licu obratite pažnju na sljedeće:

Puder: Prvo nanesite podlogu, koja će prekriti sitne bubuljice i crvenilo, a zatim debelom četkom nanesite puder u prahu, koji će vašem licu dati mat izgled.

Rumenilo: Rumenilo ne samo da doprinosi da izgledate svježije, već i sužava konture lica. Nanesite ga četkom od jagodičnih kostiju prema sredini obraza. Nijanse breskve su idealne za fotografiranje.

Obrve: Ako su vam obrve svijetle, potamnite ih za nijansu tamnijom olovkom. Tako će lice djelovati izražajnije.

Sjena: Sjena za oči treba da bude diskretna, ali je dozvoljeno da bude blago svjetlucava. Tako će vaše oči zablistati. Bronzani tonovi odgovaraju svim bojama očiju.

Maskara: Na kraju stavite crnu maskaru u dva sloja, ali sačekajte da se prvi sloj osuši. Ovako našminkane oči će biti izražajnije i blistavije.

A sada ono bitnije:

• Oči fokusirajte malo iznad objektiva fotoaparata, pomjerite lice malo naprijed a bradu povucite malo prema dole.

• Jezik postavite iza zuba i nasmijte se. Na taj način vaše lice će izgledati opušteno.

• Držite ruke spuštene sa strane, ali ne priljepljene uz tijelo. Da bi izgledale prirodno, treba da budu malo udaljene od tijela.

• Testirajte boju odjeće sa pozadinom i izvorom prirodnog svjetla. Na taj način vidjećete da li ste izabrali dobru boju odjeće.

• Praktikujte klasične poze. Pomjerite tijelo za tri četvrtine prema fotoaparatu, sa jednom nogom ispred druge i jednim ramenom bliže fotografu. Kada vam je lice bliže, tijelo će izgledati šire.

• Ako stojite, uvucite stomak, stegnite zadnjicu, povucite ramena unazad i stojite pravo.

• Pregledajte fotografije ljudi koje vam se dopadaju i fotografije na kojima vi sami dobro izgledate. Pogledajte koji su to najbolji uglovi.

• Da biste se opustili, zažmirite i polako otvorite oči prije nego što onaj ko vas slika napravi fotografiju.