Najpopularnije italijansko jelo

Luk i češnjak pirjaju se na maslinovu ulju i s komadićima pancete, a obavezno mu se dodaju i komadići celera i mrkve...

Ko ne voli jesti špagete s umakom bolognese? Ovo tradicionalno talijansko jelo od tjestenine, mljevenog mesa i rajčice nalazi se u gotovo svačijem kuharskom repertoaru. Ipak, većina amaterskih kuhara (a i pokoji profesionalac) radi "početničke" greške kad ga priprema. Otkrijte gdje griješite...
1. Široki rezanci, a ne špageti
Pasta bolognese vjerojatno je najpopularnije italijansko jelo od tjestenine na svijetu. I dok većina svijeta sočan umak od rajčice i mljevenog mesa preljeva preko špageta, u Bologni, otkud potječe recept, svi koriste tagliatelle, odnosno vrstu širokih rezanaca. Na taj način umak bolje upije sastojke i nudi vam posve novo gastronomsko iskustvo.
2. Potop tjestenine 
Talijani vjeruju da je tjestenina kraljica jela, a umak tek ukras na njezinoj kruni. Drugim riječima, ovo jelo ne biste trebali "potopiti" litrom umaka, već rezance nježno "razmočiti" s rajčicom, mesom i drugim sastojcima. Ovdje saznajte kako se kuha tjestenina na pravilan način.
3. Kreativne namirnice 
Pravi umak bolognese kuha se otprilike jedan i pol sat na umjerenoj temperaturi i sadrži točan popis namirnica. Ne, ne smijete kombinirati stvari koje imate trenutno u hladnjaku i zvati to tradicionalnom recepturom bolognese.
Luk i češnjak pirjaju se na maslinovu ulju i s komadićima pancete, a obavezno mu se dodaju i komadići celera i mrkve. Za umak se koristi mljevena govedina (nikako svinjetina ili puretina), a meso se obavezno podlijeva crnim vinom te nasjeckanim pelatima.
Umak se kod posluživanja dodatno "začinjava" parmezanom koji ste samostalno naribali, a ne istresli lažne mrvice iz vrećice. Dobar tek!