Savjeti

Kad bismo se držali botanike, tikvice bismo svrstali u voće, baš kao i dinje i krastavce, jer svu čanovi iste porodice – Cucurbitaceae. No, u kuhinji ih tretiramo kao povrće.

Ni porijeklo tikvica nije baš tačno određeno. Neke dolaze iz Indije, neke iz Amerike. A ima ih svake veličine, svih oblika i boja. U našem podneblju najčešće se koriste one duguljastog i cilindričnog oblikaza, zelene boje i tanke naborane kože s bijelim, čvrstim središnjim dijelom u kojem se tek naziru sjemenke..
Meso tikvica je mekano i blijedo zelenkasto. Cvjetovi su jestivi i pripremaju se u francuskoj i italijanskoj kuhinji. Pa navedimo im još i latinski naziv – Cucurbita L. Dijelimo ih na ljetne i zimske, a jedina je razlika u tome što ljetne imaju tanju i mekšu kožu od zimskih.
Kalorije, minerali, vitamini
Sirove tikvice su niskokalorične – 100 grama sirovih tikvica s korom daje svega 16 kcal 3,4 posto ugljikohidrata, 1,2 posto proteina i 0,2 posto masti. Od minerala tikvice sadrže u nešto manjim količinama mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij.
Od vitamina tikvice su odličan izvor vitamina C, u manjoj količini sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin (B6), a također sadrže i vitamin K.
Svježe tikvice u 100 g sadrže 1,1 g dijetalnih vlakana, 2,2 g luteina i zeaksantina te 120 mikrograma beta karotena.
 Za srce i krvne sudove a protiv raka
Tikvice sadrže raznovrsne nutrijente koji potiču zdravlje organizma. Visok udio vode čini ih idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorištenje ljekovitih svojstva preporučuje se konzumirati ih s korom.
Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, reduciraju visoke količine holesterola te štite kardiovaskularni sistem. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju stanica.
Ekstrakti tikvica reduciraju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj se učinak pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.
Općenito nutritivni sastav tikvica djeluje tako da štiti kardiovaskularni sistem od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar, a magnezij i kalij prisutni u tikvicama reduciraju visoki pritisak.
Antioksidanti, vitamin C i beta karoten sudjeluju u procesima koji sprečavaju oksidaciju holesterola. Oksidirani oblik holesterola nakuplja se na stanicama stijenki, a antioksidanti posredno djeluju na usporavanje pojave ateroskleroze.
Folati također štite kardiovaskularni sistem sustav, jer u složenim procesima metabolizma razgrađuju homeocistein, opasni nusprodukt metabolizma te sprečavaju srčani udar.
Kupovanje i čuvanje
Iako su danas dostupne tokom cijele godine, tikvice su najbolje u sezoni od maja do augusta. Prilikom kupovine izaberite one sa sjajnom i neoštećenom korom te čija težina odgovara njihovoj veličini. Isto tako kora ne smije biti pretvrda jer je u tom slučaju riječ o prezrelom povrću koje ima tvrde sjemenke i vlaknasti središnji dio.
Iako rijetko, u nas se mogu ponekad na tržnicama kupiti i cvjetovi tikvica. Ukoliko ih volite, za pripremu odaberite zatvorene cvjetove, lijepe narančaste boje.
S tikvicama postupajte pažljivo jer i najmanje oštećenje može prouzročiti kvarenja povrća. Čuvajte ih u frižideru, neoprane u plastičnoj vrećici, do sedam dana. Cvjetove tikvica zbog njihove nježne strukture možete čuvati u frižideru samo jedan dan.
Tikvice u kuhinji
Zbog svog neutralnog okusa tikvice se mogu pripremati s različitim namirnicama, na različite načine, sirove ili termički obrađene. Tanko narezane ploške tikvica možete pripremiti kao carpaccio.
Tikvice se izvrsno kombiniraju u salatama, pa ih tako možete kombinirati s paradajzom, kukuruzom i bosiljkom ili s dimljenom puretinom i dinjom uz dodatak nane i listića parmezana. Poslužite ih narezane na rezance s omiljenim umacima ili naribane kao dodatak sendvičima.
Naribane i ocijeđene tikvice možete umiješati u tijesto za palačinke, ispeći i poslužiti kao mali obrok uz kiselo vrhnje s dodatkom bosiljka i vlasca. Od njih možete pripremiti i „šnicle“ s dodatkom luka i feta sira, a bit će izvrstan dodatak i kajgani.
Ukoliko ste ljubitelj gustih krem-juha, onda je ona od tikvica i krompira uz dodatak pilećeg temeljca, kao stvorena za vas. Tikvice se izvrsno kombiniraju i sa žitaricama pa ih možete pripremiti s rižom u obliku rižota.
Priredite ih kao musaku s mesom ili, bez mesa, sa rižom i prženim lukom, možete ih umiješati i u kus-kus, kombinirati sa tjesteninom, a nikako ne zaboravite bliskoistočni specijalitet fattoush - salatu pečenih paprika, tikvica u somunu sa svježim krastavcima, paradajzom, mladim lukom, maslinama, nanom i feta sirom.
 Specijalitet italijanske kuhinje
Svakako su poseban specijalitet italijanske kuhinje cvjetovi tikvica. Možete ih jednostavno umočiti u tekuće tijesto i pržiti u dubokom ulju ili ih puniti nadjevom od paradajza, prezle, parmezana i začina te peći u pećnici.
Tikvice u slatkišima
Tikvice će dati poseban okus i slatikišima. Tako možete pripremiti kakao muffine s dodatkom naribanih tikvica, sušenih brusnica ili grožđica te narezanih, poprženih oraha ili pripremiti biskvit s dodatkom maslaca i naribanih tikvica koji prije pečenja posipajte grubo narezanom čokoladom i bademima.