Buđ nije toksična...

Za razliku od pokvarene hrane, buđ ne smrdi, već stoji na vrhu, odbijajući nas da jedemo ono što se izuzev buđi čini savršeno dobrim hljebom. Međutim, šta bi se dogodilo da takav hljeb pojedemo?

Stručnjaci kažu kako nema jednostavnog odgovora, već je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo vodu iz neprovjerenog izvora.
- Buđ sama po sebi nije toksična. Postoje brojne vrste buđi, a samo neke od njih mogu biti štetne po zdravlje, objašnjava mikrobiolog Randi Vorobo sa Univerziteta „Kornel“.
 Nipošto ne mirišite buđ
Vorobo ističe kako se buđ nikad ne smije mirisati, jer to može izazvati bolest disajnih puteva. Hljeb s malim količinama bijele i plave buđi još se može spasiti, ali budući da se buđ lako može proširiti, treba odrezati cijeli centimetar ispod buđi, a ostalo se može pojesti.
Hljeb se mora baciti ako je buđ narančasta, žuta ili crna. One mogu biti štetne i od njih bi mogao da boli stomak.
Šta se može jesti kad se odstrani buđ
Većina voća je sigurna nakon što se odstrani buđ, jer njihova kiselost sprečava štetnoj bakteriji da se razvija. Ako je voćka jako pljesniva, najbolje da je bacite.
Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kisika koji bi dopustio buđi da se razvija. Da biste ipak bili sigurni, možete odrezati i koji centimetar više.
Buđ s džema ili ajvara može se odstraniti kašičicom, a dobro je odstraniti i još koji centimetar ispod buđi kako bi se bilo sigurno da je sve odstranjeno i da se namirnica može jesti.
 Šta svakako treba baciti 
1. Meke sireve.
2. Povrće nakon što je postalo sluzavo.
3. Orašaste plodove i sjemenke.
4. Meso, iako nije vjerovatno da na njemu nastane buđ.