Biološki sat

Svako od nas ima biološki sat kojim "upravlja" nakupina živčanih stanica u hipotalamusu.

No, kronobiolozi tvrde da postoji doba dana kada je najbolje konzumirati svoj obrok. Istraživanja su pokazala da je itekako bitno vrijeme obroka,posebice ako pokušavate izgubiti neželjene kilograme.
Doručak nikako ne bismo trebali preskakati, a najbolje vrijeme za taj obrok je, tvrde stručnjaci, oko 07 h, točnije, u 07.11 minuta. Prije doručka bi bilo dobro popiti čašu vode jer se većina nas budi dehidrirana.
Ako želite održati zdravu tjelesnu težinu, najbolje vrijeme za ručak je između 12.30h i 13 sati, a večeru ne biste nikada trebali odgađati iza 19 sati. U to vrijeme se naš organizam već usporava i priprema za noćni odmor pa je potrebno jesti laganija jela i nikako ne iza 19h.
Usporava se i probava pa postoji mogućnost da će većina večere otići u zalihe ako se navečer i vaše fizičke aktivnosti usporavaju.
Svakako nekoliko minuta provedite na otvorenom, na danjem svjetlu tijekom jutra jer ćete na taj način smanjiti rizik od nesanice, a ako vas "ulovi" želja za slatkim, za slatkišem posegnite oko 11.30h, prije ručka, poručuju stručnjaci, piše Večernji list.