Brza i laka priprema

Dolaskom zime i hladnih dana našem organizmu potrebna su razna ljekovita sredstva za jačanje imuniteta radi bolje zaštite od prehlada i gripe. Umjesto kupovine vitamina u apotekama, opredijelite se za konzumiranje čaja od đumbira koji sadrži nevjerovatno hranjive tvari.

Priprema čaja od svijetlog korijena gorkastog okusa jako je jednostavna. Dovoljno je da komad od blizu pet centimetara đumbira isjeckate na komadiće te kuhate deset do 15 minuta. Čaj možete zasladiti medom te dodati u njega limun radi boljeg ukusa.
Đumbir se koristi za liječenje raznih zdravstvenih tegoba, a neke od njih su mučnina, alergije, kašalj, upale sinusa, gripa, prehlade, upale pluća, menstrualne tegobe, slaba cirkulacija, visok krvni pritisak, slab san, neugodan zadah...
Samo jedna šoljica čaja od đumbira pomoći će vam kada osjećate mučnine, bilo da se radi o onim uzrokovanim putovanjima ili zbog hrane. Odličan je za apsorpcije hranjivih tvari iz hrane, zaustavljanje podrigivanja i povraćanja, čime liječi stomačne tegobe. Đumbir ublažava nadutost i plinove, a ima i pozitivan učinak na regulisanje apetita. 
Čaj od đumbira smiruje kašalj i efikasno liječi astmu jer razrjeđuje sekret i širi disajne puteve. Kada osjećate vrućinu ili groznicu, čaj od đumbira će regulisati vašu tjelesnu temperaturu i cirkulaciju. Zbog minerala i aminokiselina, đumbir se koristi i kao preventivno sredstvo za liječenje kardiovaskularnih bolesti.
Redovno konzumiranje čaja od đumbira smanjuje rizik od moždanog udara, čisti vene i snižava nivo holesterola u krvi. Efikasno smiruje upalu zglobova poput reumatskog artritisa, a pomaže i kod umornih i otečenih mišića i zglobova.
Kada patite od menstrualnih tegoba, umočite peškir u vruć čaj od đumbira i stavite ga na donji dio stomaka. 
Čaj od đumbira sadrži antioksidante koji pomažu u jačanju imunološkog sistema. Neka istraživanja su pokazala kako je đumbir koristan u prevenciji različitih vrsta raka.
Đumbir je poznat i po afrodizijačkim svojstvima jer poboljšava mušku plodnost i liječi erektilnu disfunkciju. Muškarcima se preporučuje redovno konzumiranje đumbira.
I kad se osjećate najzdravije, čaj od đumbira možete konzumirati jednostavno kako biste se osjećali sretnijim jer ovaj napitak dokazano smanjuje stres i podiže raspoloženje.
Kao i sa ostalim ljekovitim čajevima, važno je ne pretjerati s konzumiranjem čaja od đumbira jer može izazvati neželjene efekte. Osobe koje pate od kamena u žuči trebaju izbjegavati čaj od đumbira, kao i trudnice. Čaj nije preporučljivo piti na prazan stomak jer može iritirati želudac te izazvati dijareju i gorušicu.