Popis namirnica

Umjesto svega onoga što je poželjno jesti za ručak, danas vam donosimo popis namirnica koje vam ne bi trebale biti pod rukom u doba ručka.

Zato što vas takve namirnice neće dovoljno nahraniti te će vas, umjesto energijom za nastavak dana, umoriti i usporiti pa donosimo i namirnice s kojima biste ih trebali zamijeniti.

Bijeli hljeb
Tako čest na našem stolu i vjerovatno dio ručka, a djeluje tako loše na naš organizam. Bez imalo vlakana, a s visokim glikemijskim indeksom i šećerima, hljeb će vas samo nakratko zasititi te u skoro vrijeme prouzrokovati pad šećera u krvi, pad razine energije, a odmah potom i glad.

Zamijenite ga hljebom od cjelovitih žitarica i tad ćete se sigurno zdravije najesti. Bez straha da ćete uskoro opet biti gladni.

Majoneza
Postoji li još neko ko ne zna da majoneza nije zdrava? Samo jedna kašika majoneze dat će vam 100 suvišnih kalorija koje u sebi doslovno kriju samo masti, koje će nakon jela na vas djelovati slično kao i bijeli hljeb. Dakle, neće vam dati ništa osim skorašnjeg osjećaja nove gladi.

Pasta od avokada s puno zdravih masti, svakako će biti bolja opcija.

Industrijske energetske pločice
Ma koliko velikim slovima označene kao zdrave, industrijske energetske pločice i čokoladice odreda kriju previše šećera i štetnih tvari.

Za zamjenu ih možete napraviti sami, s tek nekoliko namirnica ili zamijeniti šakom orašastih plodva, sjemenki i malo voća.

Voćni jogurt
Tvornički voćni jogurt apsolutno nikada, u nijednoj varijanti nije zdrav. Ima previše šećera i zato bi ih trebali izbjegavati. Ako baš želite uživati u slatkoći i punoći okusa voćnog jogurta, pripremite ga sami. S pravim voćem, sjemenkama, rezanim orašastim plodovima, pomiješan s grčkim jogurtom i s malo meda.

Takva će vam čašica donijeti obilje vlakana, proteina i zdravih masti, s nimalo loših šećera.

Industrijske grickalice
Možda vam se to tako čini, ali vrećica običnog čipi-čipsa nikoga nije nahranila kako spada. Zato što ima previše loših, a premalo dobrih nutrijenata, s time da su oni loši "dizajnirani" da ih organizam traži više nego što bi trebao. Sol i pojačivači okusa jednostavno imaju tu ulogu, a da vam baš ništa dobrog ne ostave iza sebe, prenosi Index.hr

Orašasti plodovi, sjemenke tikve, suncokreta, čips od kelja svakako su bolja i zasitnija varijanta.

Piletina i zelena salata
U ovoj kombinaciji nema ništa nezdravog, ali upitno je koliko će nahraniti vaš organizam jer joj nedostaje još vlakana i ugljikohidrata s kojima bi obrok mogao biti cjelovit. Tu će pomoći hljeb od cjelovitih žitarica, kao i porcija grahorica u salati ili avokada koji obiluje zdravim mastima, što će zasititi gladan organizam.

Veliki tanjir tjestenine s povrćem
I ovo je zdrava kombinacija, ali organizmu nedostatna jer nema dovoljno proteina pa se potrudite u povrće staviti bar malo piletine te naravno birati tjesteninu od cjelovitih žitarica.