Savršene su

Palačinke – ko ih ne voli!

No, napraviti smjesu za njih priličan je kulinarski poduhvat. Najčešće su 'gumene', debele, žilave, prepečene, nepečene... i u kuhinji zadaju nam priličnu glavobolju.
Bez brige – pronašli smo jedini recept koji će vam ikad trebati. Probali smo i garantujemo da će biti savršene.
Sastojci:
200 g brašna (tip 400, meko)
2 jajeta
1 kašika ulja
prašak za pecivo ili mineralna voda
3 dl mlijeka
kašičica soli i šećera
Priprema:
Uzmite dublju posudu i u nju sipajte brašno – ako imate mineralnu vodu, ne treba vam prašak za pecivo. Ako nemate 'kiselu', preporučujemo vam da brašno i prašak za pecivo prosijete zajedno u zdjelu.
Brašno u zdjeli pogurajte prema rubu posude, neka ostane prazan prostor u sredini. Tu dodajte dva jajeta (bonus info ako imate vremena: ubacite prvo žumanjak, a bjelanjke umutite mikserom, pa dodajte i njih - palačinke će biti manje žilave).
Dodajte prvo 2 dl mlijeka i mutite mikserom na najmanjoj brzini (ako previše mutite tijesto, palačinke će biti žilave). Ako imate mineralne vode, sad je dodajite sve dok tijesto ne postane glatko, bez grudvica. Dodajite mlijeko/mineralnu dok tijesto ne postane rijetko, kao čorba. U umućeno tijesto dodajte kašiku ulja, so i šećer, pa promiješajte kašikom.
Tijesto sad ostavite u frižider, najmanje na period od pola sata. Što duže stoje, to će biti mekše – ali će vam trebati i malo više umijeća dok ih okrenete na tavi.
U tavu (najbolje teflon ili tavu za koju se tijesto neće lijepiti) dodajte ulje. Temperatura na kojoj se peku palačinke treba biti visoka. Nakon što se zagrije ulje, prospite ga u šolju ili džezvu, odakle ćete poslije kuhinjskom četkicom ili kuhinjskim ubrusom premazati tavu kad zatreba (nemojte ovo raditi prije pečenja svake palačinke).
Tijesto na tavu sipajte iz kutljače – količinu odredite zavisno od veličine tave i budite spremni da bacite prvih par palačinki dok se ne “uštelite”.
Ponekad je teško 'okrenuti' palačinku bacanjem, pa rubove lagano odvojite nožem od tave i tako okrenite. Neka se peče otprilike minut ili manje na svakoj strani.
Gotove palačinke redajte na plitki tanjir i filujte je po želji. Slane, slatke, nije važno... Prijatno!