Promijenite meni

Neke namirnice su jednostavno kao stvorene baš za kosu. Imate li problema s njezinim opadanjem ili sporim rastom, uvrstite ih u svakodnevnu prehranu i vidjet ćete rezultate.

Duga i njegovana kosa san je mnogih žena, ali nekima puštanje kose jednostavno ne uspijeva jer se ona ili lomi tokom rasta ili rast užasno sporo napreduje. Pored specijaliziranih šampona i maski za rast kose, prilagođena prehrana igra značajnu ulogu za zdravlje i rast kose.
Uvrstite na svoj meni ove namirnice:
Losos
Omega-3 masne kiseline u ovoj ribi osnažuju folikule vlasi i stimuliraju njihov rast. Studije su dokazale da navedene kiseline skraćuju telogenu fazu, odnosno razdoblje odmaranja folikula, i do pola godine. Uz to, losos je bogat vitaminom B 12 te željezom, tvarima koje su isto tako dobre za kosu, ,piše Bright Side.
Kamenice
Ove su školjke zlatni rudnik cinka, zbog kojega kosa brže raste i postaje sjajna. Samo jedna kamenica na dan vše je nego dovoljna za ispunjenje preporučene dnevne količine ovog elementa. Nažalost, mnogima kamenice nisu dostupne, ali postoji zamjena – pšenične mekinje, govedina (osobito jetra) i svinjetina također obiluju cinkom.
Piletina
Bogata je životinjskim proteinima, koji su potrebni za proizvodnju keratina, supstancije koja čini čak 80 posto sastava vlasi. Nedostatak proteina u samo 2 – 3 mjeseca usporava rast kose za 50 posto, a odgovoran je i za njeno opadanje.
Jaja
Sadrže ključne elemente za stimulaciju rasta kose, ali iza održavanje njezina normalnog stanja. Biotin, koji se preporučuje uzimati protiv opadanja kose, značajno je zastupljen u ovoj namirnici. Jaja u sebi imaju i leucin, koji je odgovoran je za dijeljenje stanica, ali i druge aminokiseline koje kosa treba.
Bademi
Obiluju vitamon E, koji aktivira rast kose i čini je čvršćom. Oko 15 – 20 komada sadrže 70 posto preporučene dnevne doze. Također, u bademima se nalaze i ostale korisne supstancije kao što su biotin, masne kiseline te vitaminni B.
Sjemenke od tikve
Vitamini B 1, B 2, B 3, i B 4 zaslužni su za rast kose, dok B 5 i B 6 čuvaju zdravlje vlasišta. Svi se oni nalaze u ovoj namirnici. Imate li problem s opadanjem kose, probajte i ulje, koje dokazano pomaže u borbi protiv nekoliko oblika ovog poremećaja.
Leća
Ova mahunarka drži rekord u posjedovanju željeza, jednog od ključnih elemenata za rast kose. Zdjelica juhe od leće sadrži oko polovine preporučene dnevne doze željeza. Osim toga, bogata je i cinkom te kolinom, koji potiče krvotok u vlasište.