Recept

Donosimo vam recept za poslasticu kojom se rashlađuje u vrele ljetnje dane. I treba vam samo 30 minuta za pripremu.

Sastojci:
3 jajeta
7 kašika šećera
250 g maskarpone sira
1 kašičica ekstrakta vanile
Za umak:
60 g piškota
4 kašičice instant kafe
4 kašike vruće vode
2 kašike brendija
+ kakao prah za posipanje
Pomiješajte kafu sa vodom i brendijem i ostavite sa strane da se ohladi. Piškote izlomite na manje komade (otprilike na tri djela). Odvojite žumanca od bjelanca, pa žumanca izmutite sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu i dok se šećer ne istopi. Dodajte maskarpone sir i vanilu, pa izmutite sve dobro električnim mikserom. Ostavite sa strane, pa mikserom izmutite i bjelance dok se ne pretvore u čvrstu smjesu, pa ih dodajte mješavini jaja i maskarponea.
Plastičnom folijom obložite kalup za hljeb (kapaciteta1,5 l). Piškote umačite u mješavinu kafe, vode i brendija (ali ih ne natapajte previše). Uspite 1/3 pripremljenog fila, pa ponovite postupak sa piškotama. Ponovo uspite 1/3 kreme, pa piškote umočene u kafu, vodu i brendi, stavite preostale piškote i sve zalijte ostatkom kreme-fila. Sve pokrijte folijom i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Prije služenja uklonite foliju, pospite tiramisu sladoled sa kakao prahom i režite na kriške.
Treba napomenuti, da brendi možete izostaviti, umjesto instant kafe koristiti bilo koju vama omiljenu kafu sa ukusima ili čoko prah. Kod ovog recepta, pored fenomenalnog ukusa, dobijate i kremu, koja ima pravu teksturu sladoleda, nije prečvrsta.