Donose brojne zdravstvene koristi

Jagode se često nazivaju supervoćem jer imaju blagotvorno dejstvo na organizam.

Jagode ne samo da su ukusne, već nam donose brojne zdravstvene koristi, pa se koriste kod bolova u mišićima, za snižavanje temperature, odlično su sredstvo protiv opekotina, a pojedina istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti, piše “tportal“.
Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Vorviku otkrilo je da ekstrakt jagode aktivira protein Nrf2 za koji se pokazalo da ima antioksidativno dejstvo i ispoljava i druge zaštitne funkcije poput smanjenja nivoa lipida i holesterola u krvi.
Ova niskokalorična namirnica (jedna šoljica jagoda ima samo 49 kalorija), podstiče proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, a antocijanini i elagična kiselina pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi, pa bez grižnje savjesti u jagodama mogu da uživaju i oni koji se brinu za liniju.
Ovo slasno voće prepuno je protivupalnih i antikancerogenih jedinjenja, a odličan je izvor vitamina C jer ga sadrži više od grejpfruta ili pomorandže, pa je idealno za sve one koji žele što duže da zadrže mladolik izgled.
Prema rezultatima brojnih studija, namirnice bogate vitaminom C blagotvorno utiču na sporiji nastanak bora i isušivanje kože. Ovaj vitamin podstiče razvoj kolagena koji zateže kožu i pozitivno utiče na elastičnost. Odličan je i u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, tkiva i organe.
Osim za zdravlje, jagode mogu da se koriste i za njegu lica i tijela, pa su čest sastojak maski za hidratizaciju kože lica. Ispasirajte svježe jagode i stavite ih na lice, a da bi koža bila lijepo nahranjena, dodajte jogurt i kašičicu meda.
Ipak, budite oprezni. S obzirom na to da jagode spadaju u namirnice koje oslobađaju histamine, a oni mogu da izazovu alergijsku reakciju, bitno je da ih kod male djece postepeno uvodite u ishranu.