Od ajkule do pasa

Svjetski diktatori poput Kima Jonga Ila, Adolfa Hitlera ili Josifa Staljina poznati su po svojoj nemilosrdnosti, ali imali su još zajedničkih karakteristika - neobični ukusi za hranu.

Svaki od njih je imao omiljena jela koja su kuhari spremali posebno samo za njih. Victoria Clark i Melissa Scott objavile su knjigu u kojoj su opisale jela koja su im se služila bez obzira gdje se nalazili.
Sjevernokorejski pokojni diktator Kim Jong-Il volio je supu od peraja morskog psa i psećeg mesa. Vjerovao mu je da mu ova jela jačaju imunitet i potenciju. Za njega se govorilo da je bio i jedna od najboljih mušterija Hennessyja. Njegova jela pripremao je tim žena koje su se brinule i o tome da su zrna riže koja mu se služe morala biti jednake veličine, oblika i boje.
Adolf Hitler je bio vegetarijanac i do kraja života je jeo samo piru krompir i bujon. Vjerovao je da će ova dijeta bez mesa ublažiti njegovu hroničnu nadutost i zatvor. Imao je tim od 15 kušača. oni bi prvi probali jelo i ako niko od njih ne bi umro u sljedećih 45 minuta onda bi i on jeo. Bio je paranoičan i uvijek je mislio da će mu neko otrovati hranu.
Josif Staljin je volio tradicionalnu gruzijsku kuhinju koja uključuje dosta luka, oraha, šljiva, narandži i vina. Jedna od njegovih ličnih kuhara bio je djed Vladimira Putina Spiridon Putin. Staljin je uživao u višesatnim večerama u okviru kojih se služio niz jela i mnogo vina.
Benito Musolini je volio luk i francusku hranu. Luk je volio jesti sirov sa uljem i svježim sokom od limuna. Za francusku hranu je govorio da je neprocjenjiva. Za razliku od drugih diktatora, on je volio jesti kući sa svojom porodicom. Svi su morali već sjediti za stolom kada bi on došao. Imao je suprugu Rachel i petero djece.
Idi Amin je jeo 40 narandži dnevno i uživao u hrani KFC-a dok je bio u egzilu u Saudijskoj Arabiji. Volio je pečenu jaretinu, manioku i hljeb. Narandže je jeo jer je vjerovao da su prirodna viagra. Postojale su i špekulacije da je kanibal. Kada su u pitanju obroci, pridržavao se britanskog rasporeda, te je redovno uživao u poslijepodnevnom čaju. 
Pol Pot je volio gulaš od kobre, meso od divlje svinje i ostale divljači, svježe voće, rakiju i kinesko vino. On je uživao u luksuznim jelima dok su zemljoradnici smjeli jesti samo supu od riže. 
Nicolae Ceaușescu je volio vegetarijanske lazanje sa jajima i salate. Najdraža mu je bila salata od paradajza, luka i feta sirom sa biftekom. Hranu koju su mu služili na službenim događajima on bi bacio na pod i gurnuo što dalje od sebe jer nije bila poredana onako kako bi on želio.
Francisco Macías Nguema je volio čaj napravljen od biljke kanabisa i kore korijena sa halucogenim svojstvima. I za njega se govorilo da je kanibal, a da je lobanje skupljao u frižideru. 
Haićanina Françoisa "Papa Doc" Duvaliera je hranila žena do kraja njegovog režima zbog brojnih bolesti koje je imao. Imao je dijabetes i obolio je od artritisa kada je došao na vlast 1950-ih godina. Poslije večere se zabavljao tako što bi sišao u tamnicu čiji su zidovi obojeni krvlju i kroz špijunku posmatrao kako muče njegove neprijatelje.