Recept

Krompir je definitivno jedna od onih namirnica koja je tako pogrešno prozvana nezdravom samo zato što nas asocira na masni pommes frites i nezdravi čips.

Tako obična namirnica, a tako puno načina da u njoj uživate – na zdravi način! - piše “Index“
I stoga – ne bojte se krompira – bojte se samo masnoća u kojima se najčešće rade, a za sve ostalo tu su jednostavni recepti od kojih ćete dobiti zdrave ugljikohidrate, a da se ne bojite skrivenih kalorija i masnoća.
Jer krompir je definitivno jedna od onih namirnica koja je tako pogrešno prozvana nezdravom samo zato što nas asocira na masni pommes frites i nezdravi čips.
Da ispravimo tu nepravdu donosimo vam ukusan recept kako lako napraviti puno ukusnog pečenog krompira.
Trebaju vam:
Krompiri slične veličine (slatki ili obični, kako želite)
Bijeli luk
Peršin
Začinsko bilje po želji
Maslinovo ulje
Maslac slani (po želji)
Sol, biber
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stepeni
- Krompire ogulite i narežite na tanke šnitice, gotovo do kraja, ali ostavite malo nezarezanog dijela tako da od krompira napravite “harmoniku”.
- Potom ih jednostavno začinite po želji – sol, biber, začinsko bilje, nasjeckani češnjak, peršin… Slobodno se igrajte okusima i kombinacijama.
Krompire možete malo omastiti” i s vrlo, vrlo tanko namazanim maslacem (samo stavite jako tanke “šnitice” maslaca u svaki peti-šesti prorez, čisto da pusti malo masnoće. A maslac slobodno možete zamijeniti gheejem.
Pecite ih oko 40 minuta i slobodno uz njih poslužite samo salatu s dosta povrća, ili pred kraj pečenja tek toliko pospite naribanim sirom. Ma zapravo, kombinacija je stvarno puno, ovisno kako volite i što trebate od obroka (više proteina ili vlakana ili ugljikohidrata), ali znajte da će vam ovaj način pečenja krompira zaista dati obilje zdravlja, savjest vas neće peći, a i priprema je zapravo prilično brza i lahka.