Recepti

Proljeće je već uveliko stiglo u naše domove, a sve topliji dani donose nam i lagane deserte u kojima uživamo. Stoga će vas torta od palačinaka oduševiti i natjerati da uživate u njoj.

Prema receptu za početnike, prije svega morate znati napraviti dobre palačinke, te vam je za njihovu pripremu potrebno:
- 5 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
- 50 g šećera
- 50 g brašna
- 175 ml mlijeka
- 50 g rastopljenog maslaca, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka.
Kada ste sve to skupili, palačinke ćete pripremiti tako što ćete posebno izmiksati snijeg od bjelanjaka, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni maslac i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Od ove smjese trebate ispeći četiri debele palačinke na umjerenoj vatri, u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti, premazanoj otopljenim maslacem, prenosi Zadovoljna.
Potom je potrebno da prikupite i sastojke za punjenje i premaz torte:
- 3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
- 25 g šećera u prahu
- 1/2 žličice vanilin šećera
- naribana korica jednog limuna
- 115 g mljevenih badema
- oko 150 ml kiselog vrhnja
Punjenje ćete pripremiti tako što ćete napraviti isti postupak kao i kod smjese za palačinke, odvojeno miksati bjelanjke, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, te dodati limunovu koricu. Lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju dodati i mljevenje bademe.
Potom vam slijedi završno slaganje torte, tako što ćete u kalup za tortu obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja i isti postupak ponoviti dva puta. Zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i zatim peći na 200°C u trajanju od 20 do 25 minuta.
Najzad, finalni proizvod poslužiti nakon posipanja šećerom u prahu.