Svaki dan jedna

Banana je popularno tropsko voće, bogato hranjivim tvarima kojima se mogu liječiti brojne bolesti i stanja. Njezin plod smatra se superhranom zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava i treba postati dio vaše svakodnevne prehrane.

Mogu vam pomoći u borbi protiv jutarnje mučnine, osteoporoze, depresije, dijabetesa i raka bubrega. Poznato je da poboljšavaju moždane funkcije. Donosimo vam sedam razloga zašto trebate jesti banane:
Prevencija raka bubrega
Poboljšavaju apsorpciju kalcija u tijelu i sprečavaju nastanak bubrežnih kamenaca, što može spriječiti rak bubrega. Poboljšat će i vaše kosti i zube te vas zaštititi od makularne degeneracije, to jest degeneracije žute pjege koja uništava centralni vid.
Krvni pritisak
Održavanje niskog nivoa natrija važno je za snižavanje krvog pritiska, no jednako je važan unos kalija. Banane su bogate kalijem, a sadrži dobar nivo proteina i dijetalnih vlakana.
Astma
Istraživanje koje je proveo Imperial College of London otkrilo je kako su djeca koja su jela samo jednu bananu dnevno imala 34 posto manje šanse za razvijanje astme.
Dijabetes
Studije su pokazale kako dijabetičari tipa 1 koji su na dijeti bogatoj vlaknima imaju niži nivo glukoze u krvi, a dijabetičari tipa 2 takvom prehranom poboljšali su šećer u krvi, lipide i nivo inzulina. Jedna srednja banana ima oko tri grama vlakana.
Zdravlje srca
Vlakna, kalij, vitamin C i B6, koji se nalaze u banani, važna su podrška zdravlju srca. Jedenje banana povezano je s nižim rizikom od srčanog ili moždanog udara zbog visokog kalija i niskog natrija.
Čine vas pametnijima
Banane poboljšavaju funkcije mozga, kao i kognitivne sposobnosti i sposobnost rasuđivanja. To se događa zbog bogatog sadržaja kalija koji je od vitalnog značaja za pravilne moždane funkcije.
Pomažu kod depresije
Dobre su u borbi protiv depresije zahvaljujući triptofanu, prethodniku neurotransmitera serotonina i melatonina, koji reguliraju raspoloženje.