Recepti

Za kiseli kupus se kaže da je bolji od limnuna i narandže u ovom zimskog periodu. Oni koji vole kiseli kupus uživaju jednako u salatama kao i u kuhanim jelima od kupusa.

Mi vam danas donosimo dva recepta s kiselim kupusom a nisu sarma ili salata od kupusa.
Podvarak
Sastojci
1,5 kg kiselog kupusa ribanca, 0,5 kg mesa teletine, 2 glavice crnog luka, 100 ml ulja, biber, 100 g riže, lovorov list, kašičica kima
Priprema
Ako je ribanac slan i kiseo, properite ga i ocijedite. Na pola zagrijanog ulja propržite sjeckan luk s rižom i listom lovora, pa dodajte ribanac. Podlijte s malo vode i dinstajte dok kupus ne omekša, a onda ga pobiberite, dodajte kim i sve istresite u pleh. Na preostalom ulju propržite meso isječeno na tanje šnicle, posolite i pobiberite. Tako pripremljeno meso poredajte na kupus i prelijte preostalim uljem na kojem je i prženo. Meso prekrijte kupusom, po površini izmrvite još jedan list lovora i pecite na umjerenoj temperaturi oko sat vremena. U toku pečenja prevrnite meso i kupus promješajte da se ravnomjerno zapeče.
Ovom receptu možete dodati i nekoliko komadića suhog mesa koji uvijek dobro pristaje uz kiseli kupus.
Čorbica od kiselog kupusa i graha
Sastojci
500 g kiselog kupusa, konzerva bijelog graha, komad suhog mesa te biber i paprika.
Priprema
Na malo maslinovog ulja popržite komadić suhog mesa, dodajte konzervu graha i kiseli kupus. Povrće zalijte vodom, začinite s biberom i mljevenom crvenom paprikom i kuhajte.
Za pripremu ovog jela vam je dovoljno pola sata.