Istraživanje

Aktivistička skupina “Compassion in World Farming” koja se bori za prava životinja želi da promislite dvaput prije nego što pojedete ta pileća prsa.

Naime, njihov novi snimak potiče ljude da saznaju više o bijelim prugama na piletini koju jedu. Naime, riječ je o poremećaju koji se manifestira na pilećim prsima, a koji prema studiji objavljenoj 2013. u italijanskom “Journalu of Animal Science”, podiže razinu masti u mesu za 224 posto te smanjuje udio proteina. Istraživanja objavljena u magazinu Poultry Science pokazala su isti ishod – smanjen udio proteina i uveća udio masti u mesu s bijelim prugama.
Vjerovatno niste primijetili bijele pruge na svom mesu. Izgledaju poput bijelih brazdi po mišiću, a studija iz 2016. godine pokazala je da se “ozbiljnost tog problema povećala posljednjih godina”, jer je pronađena u 96 posto slučajeva od 285 testiranih komada mesa.
Najvažnije, ovo stanje negativno utječe na meso, jer vam je potrebno više marinade da bi bila ukusna te duže pripremanje.
Kao uzrok širenja ove pojave naulnici ističu povećanu potražnju za piletinom. Prosječni Amerikanac godišnje pojede oko 45 kilograma piletine, a ta brojka samo raste. Tržište potiče farmere da uzgoje veće kokoši u kraćem vremenskom periodu. Prema istraživanjima, 1950. godine prosječno pile bi nakon 70 dana uzgoja težilo kilogram i pola, dok danas teži tri kilograma nakon samo 47 dana uzgoja.
Ipak važno je naglasiti da bijele pruge ne predstavljaju zdravstveni rizik za ljude. Nutricionist Jaclyn London tvrdi da je piletina i dalje zdrava.
“Dok god je ne uvaljate u krušne mrvice i pečete u ulju, ona je dobar nemasni izvor proteina te je bogata vitaminima B i željezom”, naglasio je, dodavši da pripazite da nije puna antibiotike te da je temeljito termički obradite.