Savjeti

Svježe voće i povrće manje je dostupno tokom zime, pa ponekad treba biti kreativan u snabdjevanju organizma vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama iz hrane.

Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta mogu da posluže i ove namirnice.
Kefir
Ovaj fermentisani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu složenih ugljenih hidrata koji hrane korisne bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnom mjestu jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature, piše “Punkufer“.
Kiseli kupus
Kiseli kupus jedan je od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom na to da nastaje tokom procesa fermentisanja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca i štite organizam od bolesti.
Artičoke
Artičoke su odlična zamjena za probiotik. Sadrže nesvarljive hranlive materije koje hrane korisne bakterije u digestivnom traktu i jačaju dobro zdravstveno stanje organizma.
Banane
Banane su odličan izvor kalijuma i magnezijuma. Ovi minerali su izuzetno važni za tijelo u stanju stresa, iscrpljenosti i umora, pa predstavljaju odlične saveznike u jačanju imuniteta tokom zime.
Kombuha
Čaj od gljive koja je bogata B vitaminima daje preko potrebnu energiju u zimskim mjesecima, i odlična je alternativa gaziranim pićima. Imajte na umu da se ispijanje ove umjereno kisele tečnosti ne preporučuje osobama koje boluju od želudačnih tegoba jer može da iziritira sluznicu.